Socata TB10GT grondcursus

Bij de vliegclub waar ik recent ook lid van geworden ben vliegen ze met diverse typen toestellen. Een nieuw toestel dat net in de vloot is ingebracht is de Socata TB10 GT . Voordat je op dit toestel mag vliegen, is een stukje theorie verplicht, uiteraard gevolgd door een aantal uren training. Afgelopen week was er een grondcursus.

TB10

Het toestel uit 2001 is erg luxe uitgevoerd, volledig VFR en IFR approved. Er kunnen in theorie 4 personen in, maar zoals bij elk vliegtuig is het een afweging tussen aantal personen, baggage en brandstof. Het toestel is voorzien van een propeller met drie bladen. Dit zorgt ervoor dat het vliegtuig stiller is voor haar omgeving. Je verliest wel iets aan vermogen. De propeller is van het ‘constant speed’ type, wat betekent dat je de pitch kunt instellen; zo kun je voor elk deel van de vlucht de ideale pitch instellen. Dit vliegt fijner, maar is ook zuiniger. Nadeel is dat ‘gas geven’ niet gewoon een kwestie is van de throttle gebruiken, ook die pitch moet je instellen. Dit is even een paar uurtjes wennen denk ik.

De TB10 heeft een vrij lange neus ten opzichte van bij voorbeeld een Cessna. Met name bij flapless landingen betekent dat dat het zicht naar voren niet denderend is. Maar er zit zoveel ‘ruit’ om je heen dat je toch voldoende zicht hebt. Wat me ook opviel is dat de stalspeed op 53 knopen zit, maar de best glide speed op 85-86 knopen. Zoals iemand zei die erop gevlogen heeft; “hij glijdt als een piano door de lucht”. Oftewel: hij zakt vrij snel zonder vermogen. Iets om rekening mee te houden bij het bepalen van je hoogte boven bebouwing.

Na de theorie hebben we een visuele inspectie van het vliegtuig gedaan. De kist is in een erg mooie staat en altijd zeer netjes onderhouden. Je kunt zien dat de oude eigenaar hem met liefde behandeld heeft. De nieuwe eigenaar gaat dat ook zeker doen. Hij sprak met dezelfde passie over het vliegtuig en was erg blij dat hij hem had kunnen kopen.

Na nog een laatste blik op de checklists was het tijd voor nog een half uurtje hangar flying aan de bar. De laatste lokale vliegroddels en -ervaringen werden besproken. Ondanks dat het een vrij duur toestel is door de constant speed propeller en de vele techniek die ingebouwd zit, ben ik erg enthousiast over dit toestel, dus ik ga snel een aantal vluchten met het toestel boeken met instructeur! In de tussentijd kan ik op de flight sim al eens oefenen met het throttle quadrant, zodat dat in het echt geen geheimen meer voor mij heeft.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Divers

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *