Spontane vlucht met Cessna 152

Het is een van de slechtste winters ooit en menig piloot klaagt steen en been over de hoeveelheid vluchten die niet door zijn gegaan vanwege slecht weer. Zelf heb ik de afgelopen 2 maanden zo’n 6 vluchten moeten afzeggen. Na de sneeuwbuien van vannacht klaarde in het begin van de middag op en was het zowaar vliegweer. Nog mooier was dat er eind van de dag een vliegtuig beschikbaar was. Dus snel naar het vliegveld!

Ik had geen navigatie voorbereid en had mezelf voorgenomen om een aantal touch & go’s uit te voeren. Bij de vliegclub aangekomen kwam er ook net een vriend aan die ik al tijden niet gezien had. Hij was wel in voor een vlucht, ook hij had al te lang aan de grond gestaan.

Ik pakte een oude route uit mijn archief, vulde de laatste windrichting en -sterkte in en we konden op weg.

Tijdens de run-up klonk de instructeur door de radio; een van zijn leerlingen zat in zijn eerste solo. Om hem alle ruimte te geven hebben we onze run-up langzaam gedaan. Bijkomende voordeel was dat daardoor de motor extra kon opwarmen, nooit verkeerd!

Na een zeer mooie landing van de first-solo piloot konden we de baan op en even later hingen we in de lucht. De lucht was schitterend rustig en daarnaast niet druk. Ik had mijn Zaon MRX bij, maar slechts zelden werd een ander toestel binnen een 5nm radius gesignaleerd.

Na een vlucht van zo’n 50 minuten kwamen we weer terug bij het vliegveld en met een rustig circuit maakte ik een rustige landing. De bevroren sneeuw zorgde voor een wat langere remweg dan normaal, maar met meer dan voldoende grondrol ruimte kon er weer in de bar ruim een uur in het logboek worden bijgeschreven. Een mooie afsluiting van de maand!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *