Het binnenvliegen van een CTR

Posted by Ralf on januari 24th, 2011 filed in Howto, Terlering

De laatste weken is de Nederlandse luchtvaartpolitie streng aan het controleren op het onbevoegd invliegen van een CTR. Boetes zijn hoog en zullen zeker voor lange tijd je vliegplezier bederven. In deze post een aantal tips om dit te voorkomen en je veilig en netjes door een CTR te loodsen.

Stap 1 is natuurlijk de juiste vluchtvoorbereiding: welke CTR’s kom je tegen? Als het weer voldoende goed is, kun je natuurlijk over de CTR heenvliegen, maar wellicht is de wolkenbasis niet hoog genoeg. Misschien brengt je route je vlakbij CTR’s ; plan dan de route anders zodat je ruim om de CTR heenvliegt; mocht de wind net wat sterker zijn, dan word je niet per ongeluk de CTR “ingeblazen”.

Sommige CTR’s zijn militair of misschien niet altijd actief. Controleer je kaart, actuele gegevens in de AIP wat je moet doen om een klaring te krijgen. Veel militaire CTR’s hebben in het weekend geen verkeersleiding: dit wordt dan vaak afgehandeld door Brussel Info, Dutchmil of Amsterdam Info. Ondanks dat dit Information kanalen zijn, hebben zij wel het recht om een klaring te geven voor die gebieden. Of beter geformuleerd: zonder hun klaring heb jij geen recht om de CTR in te vliegen.

Eenmaal in de lucht moet je op tijd de klaring aanvragen: vlieg de CTR niet binnen als je niet expliciet de klaring hebt gehad en de readback hebt gedaan. Zeker op mooie dagen zijn de Info frequenties van de luchtverkeersleiding druk, dus begin op tijd met het vragen van de klaring. Mocht je niet op tijd zijn, blijf dan -bv door 360’s te draaien- ruim buiten de CTR.

Heb je gepland om over de CTR heen te vliegen, bv op 3100 voet als de CTR eindigt op 3000 voet, zorg dan voor voldoende verticale separatie tussen de CTR en je vliegtuig: Misschien hou je de hoogte niet goed of heb je per ongeluk een andere QNH ingesteld: voor je weet zit je volgens de radarbeelden toch in de CTR.

Eenmaal binnen de CTR, moet je er rekening mee houden dat je wel in gecontroleerd gebied bent, maar dat je als VFR piloot nog steeds zelf verantwoordelijk bent voor de separatie tussen jou en anderen. Zeker in de militaire gebieden in het weekend krijg je vaak een algemene klaring, maar is er niet een verkeersleider die je strak in de gaten houdt wat je doet en wie er nog meer in de buurt vliegt. See and avoid!

De belangrijkste tip: when in doubt, shout! Vraag vooraf aan andere piloten hoe je een bepaalde CTR aanpakt en gebruik de luchtverkeersleiding wanneer je twijfelt: zij zijn er ook om je te helpen. Liever een (achteraf) domme vraag, dan een overtreding. Mijn ervaring is dat ze je graag helpen, hoe druk ze het ook hebben!

Een CTR binnenvliegen is niet moeilijk, maar doe het bewust en goed voorbereid. Dan blijft je vliegplezier en veiligheid maximaal gewaarborgd!

De PH-COP die je op de foto boven zit, is overigens tegenwoordig geen politievliegtuig meer; ontdaan van de politiekenmerken vliegt hij tegenwoordig mee in de stal van de vliegclub in Eindhoven.

Geef je reactie