Historie: mijn eerste vliegles

Posted by Ralf on januari 27th, 2010 filed in Opleiding

Vandaag precies 2 jaar geleden had ik mijn eerste officiele vliegles. Nou ja, bijna officieel, want de les is nooit in mijn vlieglogboek terecht gekomen. Maar de herinnering telt meer dan het papiertje.

Al jaren was een grote wens van mij om te leren vliegen. Ik dacht echter dat het uit mijn bereik lag; ik had een flink aantal jaren geleden eens geinformeerd naar een opleiding en schrok op dat moment van het bedrag: dat kon ik toch nooit betalen als student.

In 2006 kreeg ik via mijn werkgever een introductie in het vliegen: een stukje theorie en wat praktijk. Mijn financiele situatie was in loondienst inmiddels een stuk beter dan als student. Ik vond het vliegen leuk en financieel was het wellicht ook nog wel op te brengen. Maar toch zette ik de stap niet.

Op 27 januari 2008 kreeg ik als kado een echte vliegles: geen introductievlucht van 20 minuten, maar echt een uur in de lucht met een instructeur, met een pre-flight briefing ervoor en het analyse van de vlucht erna. Echt zoals een normale les ook gaat. Ik heb geen idee meer wat we in dat uur vliegtijd allemaal gedaan hebben (een aantal landingen, wat basic flight zoals bochten en slow flight denk ik). Op bijgaande -wat vage- foto zie je de eerste take-off.

Ik weet wel dat ik meteen na de les aan mijn instructeur vroeg: “hoe nu verder?”. De nieuwe stroming theorielessen begonnen pas 8 maanden later en hij raadde me aan om te wachten tot die tijd met praktijk lessen; een theoretische basis is erg prettig.

Eigenwijs en vooral enthousiast, wilde ik niet zolang wachten. Ik had nu de smaak te pakken! In maart 2008 begon ik met mijn opleiding, die ik vanaf dat moment bijhield op dit weblog. De opleiding startte ik bij dezelfde instructeur, maar wel met de belofte dat ik alvast met de theorie zou beginnen; ik kon instromen bij de theoriegroep van 2007/2008 en thuis studeerde ik er ook meteen op los.

2 jaar geleden begon het avontuur als piloot-in-wording definitief. Ik heb er geen dag spijt van gehad! Het is een flinke investering in tijd en geld, maar daar krijg je heel wat voor terug: een mooie hobby en een hoop nieuwe vrienden en kennissen. Ik keek en kijk met veel plezier terug op elke minuut die ik in de boeken of in de cockpit eraan besteed heb.

Mocht je zelf twijfelen om de opleiding tot piloot te volgen; geef jezelf het voordeel van de twijfel! Boek een les bij een vliegclub en praat met de piloten en piloten-in-spe daar. Ik garandeer je dat je geen spijt zult krijgen!

Geef je reactie