Beter 10 vogels op de grond, dan 1 tegen je vliegtuig

Posted by Ralf on januari 25th, 2010 filed in Terlering

De piloten hebben zo hun eigen uitdrukking. Vogels zijn een gevaar voor vliegtuigen. Het komt regelmatig voor dat een vogel een motor jet engine invliegt. In NOTAMs worden aankondigen gemaakt als er op of nabij vliegvelden grote hoeveelheden vogels gesignaleerd zijn. Ook worden motoren getest. Meestal gaat dat goed, soms ook niet.

Maar hoe zit dat eigenlijk met de kleinere toestellen? Een “bird strike” heeft ook voor een Cessna een enorme impact. De impact kracht is wellicht wat lager als een vogel tegen je vleugel aanvliegt, maar een vleugel van een Cessna kan ook minder hebben dan die van de Airbus A380. Ook je voorruit zal de impact niet kunnen weerstaan.

Voorkomen is dus beter dan genezen. Wat kun je doen?

 • Controleer voor je vlucht de NOTAMs van alle gebieden waar je overheen vliegt.
 • Let op tijdens de migratie seizoenen; er zijn dan meer vogels en grotere concentraties in de lucht. Vaak vliegen ze tijdens de trektocht van en naar de warmere oorden ook hoger (ook hun GroundSpeed wordt dan hoger…).
 • Vermijd zoveel mogelijk de natuurgebieden waar vogels zitten.
 • Mocht je een groep vogels zien, stijg dan. Vogels zullen bijna altijd dalen wanneer ze gevaar zien.
 • Vlieg zo hoog mogelijk: de meeste beschreven birdstrikes gebeuren tot 3000 voet, maar tot zeker 7000 voet zul je nog vogels tegenkomen.
 • Ken je procedures: wat moet je doen als je motor in brand gaat?
 • Informeer luchtverkeersleiding als vogels zich ‘ophouden’ bij vliegvelden of in de vliegroutes.

  Wat moet je doen als het toch gebeurt?

 • Herstel van de schrik. De schok kan groot zijn, maar het eerste wat je moet doen is het toestel (weer) onder controle krijgen. Zie hier een voorbeeld van snel herstel: de piloot duikt weg, maar herstelt zich meteen.
 • Probeer snel een inschatting van de schade te maken? Engine out? Noodlanding. Stabiliteitsproblemen en moeite om toestel onder controle te houden? Noodlanding . Je vertrouwt het niet ? Voorzorgslanding.
 • Probeer bij twijfel niet nog een vliegveld te halen, maar maak gewoon die voorzorgslanding; daar ben je op getraind. Beter gecontroleerd in een grasveld landen dan toch 5 nm van het vliegveld boven een woonwijk alsnog die engine-out mee te maken.

  Een film van hoe het impact heeft op je vliegtuig zie je hier. Tijdens de afronding moet er flinke uitslag op de stuur gegeven worden om het toestel enigszins recht te houden.

  Trainen op bird-strikes is lastig, maar je kunt wel trainen op de gevolgen ervan. Doe dat ook regelmatig met een instructeur of een collega piloot naast je.

 • Geef je reactie