Oost, west, Oostende

Na een aantal prachtige dagen in Europa, was het weer dit weekend wat minder. Maar met zondag als betere dag van de 2 weekend dagen, zou het een mooie dag om te vliegen kunnen worden. De geplande route ging van Hasselt naar Bielefeld, een mooi veld in het Duitse Sauerland.

Maar ‘s ochtends zag het weer er niet goed uit in Duitsland, veel lage wolken. Ik besloot toch naar Hasselt te rijden, in de hoop dat het later op zou klaren. In Nederland en Belgie was het prima, behalve een flinke wind, wat het aantal velden beperkt vanwege de mogelijk te strakke crosswind.

IMG_1212

In Hasselt aangekomen bleek het in Bielefeld en eigenlijk de hele route er naar toe niet al te best te zijn. Dus was het tijd om een alternatieve bestemming te kiezen. Een kustplaats leek de passagier en mij wel wat, dus het eerste wat in ons opkwam was Texel. Maar met een crosswind van minimaal 15 knopen, gusting naar 25 leek dat niet zo’n goed plan. Dus werd het Oostende; wind redelijk in de baan. En een bekende route, waardoor het plannen niet zoveel tijd in beslag nam.

Na alle checks waren we dan ook al snel in de lucht. Met flink wind tegen, soms tegen de 30 knopen aan, vlogen we richting Oostende, via de Antwerpen CTR. Het was nog niet erg druk op Brussel Information, dus we krijgen veel traffic alerts, prima geregeld! Ook Antwerpen was prettig communiceren voor toestemming, en na een 45 minuten vliegen riepen we dan ook Oostende approach op.

IMG_1199

Daar was het blijkbaar helemaal niet druk, we kregen 20 minuten voor de landing al te horen dat we een straight in mochten maken. Rustig doorkachelend naar het veld en na het aanmelden op Oostend Tower dat we het veld in de verte zagen, kregen we te horen: cleared to land runway 26.

IMG_1206

Die landing liet nog een minuut of 5 op zich wachten met 15 knopen kopwind, maar uiteindelijk – met een flare die ik iets te hoog inzette – stonden we dan op de grond. Marshaller erbij om ons op de immense apron te laten parkeren (wel even hesjes aan!) en na de hartelijke groeten van het halve personeel konden we met de bus Oostende in om van de lunch te genieten.

IMG_1202

Het restaurant dat we vonden had 1 gerecht op de kaart staan: kip met brood. Niet veel keuze dus, maar prima kip!

IMG_1205

Daarna terug naar Oostende voor vertrek terug. Met de wind in de rug zou het wat sneller gaan, dus kozen we voor de ruime route onder Brussel door, via AFI, HUL en FLO VORs.

IMG_1204

Op de frequentie was het inmiddels een heel stuk drukker geworden en de Brussel Info verkeersleider hield het allemaal niet bij; regelmatig kwam er de kreet “all stations standby” voorbij om wat rust in de tent te krijgen. Gelukkig kon ik wel toestemming krijgen voor het crossen van de Beauvechain TMA, anders hadden we nog een stuk verder moeten omvliegen.

IMG_0851

En dan kwam uiteindelijk Hasselt ook weer in zicht, en na een overhead join en een zachte landing iets voorbij de threshold van runway 27 zat de eerste navigatievlucht van 2014 er ook weer op. Genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *