Nog eentje in januari

Vandaag stond de eerste vlucht voor dit jaar op de planning. Een dagje vliegen, dat was al weer een tijdje geleden. Het doel was Texel. In de ochtend leek het prachtig weer, maar 1 klein probleem: het zicht in heel Nederland was minder dan 3 kilometer, en in Eindhoven was het zelfs slechts 1500 meter, dus vertrekken was geen optie.

Na een paar uur wachten, werd het tegen 13:00 wel beter, maar te weinig tijd om nog lekker rustig naar Texel op en neer te gaan, dus dan maar lokaal wat rondvliegen. Ook leuk!

IMG_0766

Het was behoorlijk druk op het vliegveld; veel commercieel verkeer, wat militair verkeer dat touch en go’s aan het oefenen was en een enkele zakenjet. De verkeersleiding had het er druk mee, maar met wat passen en meten kreeg ik ‘line up and wait, and please line up at Charlie, to clear Bravo”. Bij Bravo kon dan een zojuist geland RyanAir toestel weer passeren, en bij Alpha kon RyanAir ook alvast opstellen voor vertrek. Prima service! Wind redelijk recht in de baan en go!

IMG_0768

Ondanks het 9 kilometer zicht, viel het zicht eenmaal in de lucht wel wat tegen. Naar het noorden ging het prima, maar naar het zuiden, tegen de zon in, was het een stuk minder. Na verlaten van punt Tango zette ik koers naar de Loonse en Drunense duinen, altijd een goed orientatiepunt, samen met de Efteling die daar vlakbij ligt.

IMG_0778

De wolken zorgden ondertussen voor een scheve horizon, dus dat was even wennen qua vliegen, maar met goede orientatie en regelmatig crosscheck naar de kunstmatige horizon, bleef ik toch redelijk op koers.

IMG_0782

Daarna was het tijd om terug te keren, via Den Bosch naar Tango; het zicht was een stuk minder, maar nog voldoende om alle Visual Reporting Points goed te zien en ander verkeer te spotten. Bij downwind bleek er net een Transavia in final te zitten, dus even langzaam doorvliegen om een orbit te voorkomen.

IMG_0783

Al snel mocht ik naar base draaien, dus even snelheid op laten lopen om niet in de buurt van de stallspeed te komen in de bocht, daarna final en met een boterzachte crosswind landing (linkerwiel eerst, rechterwiel en daarna neuswiel) waren de eerste 40 minuten vliegtijd in 2014 weer in de pocket. En ook nog op de valreep van januari, om zo elke maand zeker 1 keer te vliegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *