Wielewaal

Posted by Ralf on februari 20th, 2013 filed in Vluchtverslagen

Vandaag was het tijd voor een spontane vlucht: het weer was prima, en er was op de vliegclub in Eindhoven nog een toestel vrij. Om weer ruim om tijd voor sunset (plus mogelijkheid tot uitwijk) terug te zijn, was er geen tijd voor een uitgebreide vlucht naar een bestemming: maar even op zicht navigatie wat rondvliegen, dat is natuurlijk ook meer dan prima. NOTAMs lezen, en op naar de vliegclub!


Bij aankomst op de vliegbasis was net een AWACS toestel bezig met touch & go’s ; wat een prachtig gezicht om zo’n toestel circuitjes te zien draaien. Dus met wat meer traagheid dan normaal deed ik de check van het toestel; het is natuurlijk zaak om niets te vergeten; daarvoor ontwikkel je wel een bepaalde volgorde van alle checks.

Na de run-up moest ik wachten totdat een Transavia toestel vertrokken was, line up and wait: ik zette mijn eigen timer aan nadat de Boeing van de grond was: je wil niet in de zog-turbulentie terecht komen: op het moment dat mijn horloge 2 minuten aangaf, kreeg ik ook de klaring van de toren. Gas erop en weg ! De vlucht ging naar het noorden, via Boxtel.

IMG_0263

Na Boxtel draaide ik richting Oss/Nijmegen; de grote industrie-terreinen bij Oss waren goed te zien. Next point: de Waalbrug. Ook deze was uit de lucht prima te spotten; de werkzaamheden zijn daar nog in volle gang, en de eerste file naar het zuiden begon zich alweer te vormen.

IMG_0267

IMG_0271

Na nog wat rondjes in de buurt van de Waalbrug was het weer tijd om terug te vliegen: een Tango arrival. Tango was prima te spotten, dus dat ging met groot gemak.

IMG_0279

Van de toren kreeg ik klaring om naar Oscar te vliegen; punt Oscar is een verbreding in het kanaal naast de A58. Daar moest ik even holden vanwege druk verkeer, dus genoeg tijd voor een foto.

IMG_0284

De toestemming om door te vliegen kwam na 2 rondjes; in downwind moest ik een Cessna Citation nog even voorlaten, die maakte een prachtig zachte landing precies voorbij de threshold; knap werk! Ik landde zelf wat verder op de baan: de vliegclub zit helemaal aan het andere eind, dus 2 kilometer kun je beter vliegend dan op de taxi-baan doorbrengen; dat vindt de verkeersleiding ook wat fijner. Mijn landing was ook prima, er stond wat crosswind, dus netjes eerst het ene wiel, en daarna het andere wiel. Weer ruim een uur op de teller erbij: Laat de langere dagen maar komen, dan is dat vliegen door de week prima te doen!


3 Responses to “Wielewaal”

 1. Ronny Says:

  Fantastisch, het mooie seizoen is weer begonnen.
  Heb je geen foto’s van die AWACS? Of is dat aan (ongeschreven) regels gebonden? Moet inderdaad prachtig geweest zijn.

 2. Ralf Says:

  Ronny,

  Het zijn geschreven regels: vanuit mijn fotovergunning is het niet toegestaan om foto’s van de vliegbasis te maken. Ik zal daar eens een bericht aan wijden een dezer dagen, want er is inderdaad een hoop onduidelijk over wat wel en niet mag.

  Dus ik kan -helaas- geen foto’s van die Awacs publiceren.

 3. Alain van Hoof Says:

  Leuke vlucht! en mooie google earth plaatjes.

  Heb gelijk die like/share buttons op mijn eigen WP site geactiveerd nu ik ze bij jouw weer zag.

Geef je reactie