De lucht geklaard

Posted by Ralf on januari 8th, 2012 filed in Vluchtverslagen

Na een aantal weken slecht weer en weinig tijd als het wel voldoende goed weer was, kon vandaag mijn vlucht doorgaan vinden: de wind was binnen de crosswind limieten, de wolken hoog genoeg en voldoende brandstof in het vliegtuig. Op naar EHEH !

Ik koos voor een Zulu departure, die had ik al tijden niet meer gevlogen. Het was nog rustig op het vliegveld, de enige activiteit was op de vliegclub waar veel mensen weer eens de lucht in wilden. Ik stond vooraan in de rij, dus kon zonder vertraging het luchtruim in.

Er stond een crosswind, zo’n 7 knopen. Na take-off dus wat opsturen om netjes de runway heading te volgen, en op 500 voet hoogte een linkerbocht naar reporting point Mike, de MacDonalds. Die was dankzij de gele M snel gespot, en ik draaide de koers in naar punt Victor; een van de verkeersknooppunten rondom Eindhoven. De ASML campus lag er vredig bij.

Op 1000 voet maakte ik zo langzaam maar zeker de Zulu departure af, vliegend langs Waalre en Valkenswaard. Bij Zulu nam ik afscheid van Eindhoven Tower, om bij DutchMil toestemming te vragen om de SRZ van Eindhoven in te vliegen.

Met flinke tegenwind vloog ik tussen Bladel en Reusel door. De lucht was flink vochtig en koel genoeg, dus regelmatig de carburator heating aan om ijs weg te branden. Na een minuut of 10 kwam ik bij Hilvarenbeek; vanuit daar zou ik de Whisky arrival vliegen. Ik kreeg toestemming en na wat vertrekkende toestellen achter en onder me gelaten te hebben kon ik het circuit in.

Ik had nog voldoende tijd en brandstof, dus tijd voor wat touch & go’s: na het landen weer vol gas om op te stijgen. Het was alweer even geleden dat ik een aantal landingen achter elkaar had gedaan. De wind was intussen wat vlagerig geworden. Dat maakte dat de eerste landing niet heel erg soepel ging; een niet stabiele nadering en de afronding liet erg te wensen over.

De tweede landing ging al iets beter, landing 3 en 4 waren redelijk goed. Tijd voor de full stop: de wind was al flink toegenomen en gusty aan het worden. Ik koos voor wat minder flaps en iets meer snelheid. Met een mooie stall warning 1 seconde voordat het rechterwiel de grond raakte maakte ik een net einde aan de eerste vlucht van 2012 . De eerste 5 landingen en 58 minuten vliegtijd staan weer in de boeken!

Geef je reactie