Special Rules Zone Eindhoven

Posted by Ralf on augustus 29th, 2011 filed in Terlering

Per 1 september 2011 is er rondom Eindhoven een SRZ actief: een special rules zone.

De NOTAM meldt het volgende:

SPECIAL RULES ZONE 'EINDHOVEN' ESTABLISHED
AREA: 514156N0052818E - 513036N0054623E - 511608N0052309E ALONG THE
BORDER TO 512730N0050514E BACK TO 514156N0052818E BTN 1500FT
AMSL/FL095. EHEH CTR AND EHVK CTR EXCLUDED.
THE AIRSPACE CLASSIFICATION HAS BEEN CHANGED TO DELTA.
A FPL IS MANDATORY AND ATC CLEARANCE FROM DUTCHMIL ACC IS REQUIRED
PRIOR ENTRY WITH ACTIVE TRANSPONDER MODE S, A AND C. 1500FT AMSL - FL095, 01 SEP 00:01 2011 UNTIL 31 DEC 23:59 2012. CREATED: 24 AUG 09:26 2011

Deze SRZ ligt boven de complete CTR van EHEH, een deel van de CTR EHVK en het luchtruim tussen CTR EHEH en de Belgisch-Nederlands grens en gaat van 1500’ tot FL095, uitgezonderd de CTR’s zelf en sluit dus aan de bovenkant aan de al bestaande TMA aan.

De zone is ingesteld om meer veiligheid in te bouwen voor de IFR vliegtuigen van en naar Eindhoven; toestemming van DutchMil op 132.35 is verplicht, evenals een vluchtplan. De klassificatie is D, wat betekent dat alleen separatie wordt gegeven tussen IFR vliegtuigen: VFR verkeer wordt niet van (IFR of VFR) verkeer gescheiden.

De verwachting is dat met de volgende updates van kaarten, de SRZ wordt omgezet in een TMA; hoe deze eruit komt te zien is nog niet duidelijk.

Meer informatie vind je in het volgende PDF bestand: BVG Eindhoven. Het is slim om deze SRZ op je papieren kaart in te tekenen, zodat je -mocht je de NOTAM tijdens je voorbereiding missen- je de SRZ niet mist en zonder toestemming dit gebied invliegt.


5 Responses to “Special Rules Zone Eindhoven”

 1. ludo huybrechts Says:

  Typisch weer iets hollands SRZ:
  Tot hoe hoog gaat de CTR van EHEH? 3000ft?Blijft dit?
  Momenteel bezit Nederland (als een van de kleinste landen in europa), één van de grootste CTR gebieden: EHEH, aansluitend met EHVK en EHDP. Indien men dit gebied nog niet normaal gecontroleerd krijgt, ja??vergroot dan zeker niet dit gebied!! behoud uw CTR (eventueel op 2500 ft) en laat dit aansluiten op een TMA of TMZ tot FL 55 of FL 95.
  Als men Dutch mil oproept for crossing op 2000 ft van deze SRZ, geven die dan ook toelating voor de crossing van de CTR van EHVH.
  Ik krijg weer het gevoel van weleer Iedereen moet Transponder equipped zijn Mode S, maar moet hem afzetten in de zone Schiphol????? !!!!!!

 2. Ralf Says:

  De CTR’s van EHEH en EHVK blijven bestaan, inderdaad tot 3000 voet. De SRZ gaat van 1500 voet tot FL095 , met uitzondering van het deel dat al CTR is, dat blijft klasse C. Je kunt nu EHEH dus niet meer crossen boven de 3000 voet zonder toelating. En er is een deel ten zuiden van EHEH CTR waar je al op 1500 voet klaring moet vragen.

  DutchMil kan alleen toelating geven voor het deel waar zij verantwoordelijk voor zijn; ze kunnen dus geen klaring geven voor EHEH en EHVK CTR. Waarbij EHVK CTR in het weekend wel weer door DutchMil behandeld wordt omdat EHVK Tower dan niet bemand is.

  De bedoeling is dat dit uiteindelijk een TMA wordt, maar vanwege een ‘spoedeisend’ karakter is het nu als SRZ ingesteld. Ik begrijp dat dat is om meer separatie mogelijkheden te hebben voor verkeer rondom de SID en STAR routes van Eindhoven.

  Dank voor je reactie!

 3. Mickey Airlines » De ronde van Brabant Says:

  […] een aantal dagen actief was, zag ik mensen druk discussierend over dit gebied, aan de hand van een uitgeprinte posting van mij. Die hadden ze zonder mijn aanwijzingen gevonden op Internet, dus dat was wel een mooie […]

 4. Mickey Airlines » De lucht geklaard Says:

  […] Bij Zulu nam ik afscheid van Eindhoven Tower, om bij DutchMil toestemming te vragen om de SRZ van Eindhoven in te […]

 5. Mickey Airlines » Refresher training in Eindhoven Says:

  […] zuid-westen van Eindhoven is er een Special Rule Zone, dus om boven de 1500 voet te komen was toestemming van DutchMil nodig; we kregen toestemming om […]

Geef je reactie