Aandachtspunten Porta Westfalica

Posted by Ralf on december 9th, 2011 filed in Terlering

Bijna 2 weken geleden hadden piloot Rob en ik een vlucht naar Porta Westfalica, onderdeel van een fly-in van een aantal bevriende piloten. Uiteindelijk was ons toestel het enige dat Porta Westfalica bereikte; elke ander toestel brak vooraf of tijdens de vlucht de poging af en keerde huiswaarts. Voor Rob en mij was het ook een gezellige vlucht, maar ook een vlucht waarin we veel geleerd hebben en waarin we veel geleerde dingen ook toegepast hebben. Een kort overzicht.

De voorbereiding was goed: het was duidelijk wie welke deel van de route voor zou bereiden. Kort voor vertrek is de volledige route met elkaar doorgesproken, zodat we niet voor verrassingen zouden komen staan. In de aanloop naar de vliegdag hadden we regelmatig contact om te kijken of de vlucht veilig door kon gaan.

Achteraf gezien was de afstand ten opzichte van de beschikbare tijd te groot; in deze periode van het jaar is einde UDP al redelijk vroeg in de middag. Dat betekent dat je weinig speling hebt om onvoorziene omstandigheden op te pakken en maakt de kans om onverwacht ergens te moeten overnachten aanzienlijk groter.

Een extra argument tegen die vliegafstand is dat door een fly-in je ook afhankelijk voelt ten opzichte van de andere toestellen; je kunt de neiging hebben om langer te wachten om je terugvlucht aan te vangen, om toch iedereen te zien. Rob en ik maakten daar vooraf goede afspraken over, en ook tijdens de dag zelf moet je daar bewust van blijven.

Het weer is niet te voorspellen: hoewel de voorspellingen goed waren viel met name tijdens de terugvlucht het weer tegen. Dat zorgde voor een extra belasting tijdens het vliegen. Wind was veel sterker dan voorspeld, zodat de terugvlucht een uur langer was dan de heenvlucht.

Plan voor voldoende brandstof: voor de terugvlucht besloten we toch te tanken, hoewel we pas 90 minuten gevlogen hadden uit een tank waar voor 5 uur brandstof in zat. Uit metingen leken we op de heenweg meer brandstof verbruikt te hebben dan berekend; met tegenwind op de terugweg kun je beter geen risico’s nemen.

Als je tankt, doe dit dan meteen na je landing, en niet voor vertrek. We deden dit voor vertrek, waardoor we extra vertraging hadden; het tanken hadden we ingecalculeerd: het feit dat de betaalcomputer niet werkte en dus voor 20 minuten vertraging zorgde, niet.

Omdat we wat haast hadden om terug te vliegen; zaten we snel na de uitgebreide lunch alweer in het vliegtuig. Mocht eten verkeerd vallen, dan kan dat flink verkeerd uitpakken. Wacht minimaal 30 minuten voordat je weer vertrekt.

Als het weer slecht wordt, wees dan niet bang om uit te wijken, ook al kost je dit een extra dag, of meer. De neiging om in slechter weer toch door te vliegen naar huis is erg groot, maar moet je ten alle tijden zien te vermijden. Rob en ik hadden op de terugvlucht continue overleg: hebben we nog steeds ruimte om ook bij een uitwijk op Eindhoven Airport nog naar de alternate te vliegen binnen UDP ? Omdat Rob ziek werd tijdens de terugvlucht, was er ook overleg over zijn gezondheid: vliegen we door of landen we en vliegen we een dag later weer door?

Spreek de taken aan boord goed af; als je als enige piloot in het vliegtuig zit, is dat vrij makkelijk, maar bij 2 piloten kun je het werk verdelen: zorg dat duidelijk is wie wat doet: uiteindelijk is de PIC eindverantwoordelijk, maar door goed samenwerken kan je de belasting aardig verminderen. Bij 2 piloten is het ook verleidelijk om meer risico te nemen, deels omdat je verwacht dat de ander wel ingrijpt, deels omdat je voor de ander wil laten zien wat je kan. Pas hier heel erg mee op: voel je je als co-piloot niet comfortabel met een beslissing die de PIC neemt, geef dat dan aan.

Zo vloog Rob op de heenweg een stukje boven de wolken, waarbij we nog voldoende zicht hadden op de grond: op een gegeven moment werd dat zicht naar beneden steeds minder. Feitelijk tegelijkertijd gaven we aan dat we er ons niet meer comfortabel bij voelden, omdat het wolkendek te dicht werd. En werd besloten om onder de wolken te dalen en op die manier de vlucht door te zetten.

Moraal van het verhaal: bereid je goed voor, spreek een duidelijk taakverdeling af en laat van je horen als je ergens niet blij mee bent: alleen dan kan de ander erop reageren en kun je vol vertrouwen en met veel plezier zo’n vlucht aan. Ken je grenzen en hou je daar dan ook aan. Wees realistisch in je planning en ben niet te beroerd om die aan te passen, hoe vervelend dat ook kan zijn tijdens zo’n fly-in: de andere toestellen maakten onafhankelijk van elkaar de keuze om niet door te vliegen omdat het weer op hun route te slecht was. Een wijs besluit, niet omdat het weer wellicht zo slecht was, maar omdat het besluit gebaseerd was op hun besluit, en ze zich niet lieten beinvloeden door de mogelijke druk van zo’n fly-in.

Geef je reactie