Boek review: De magie van het vliegen

Posted by Ralf on april 4th, 2011 filed in Review

Stephen Dalton is een fotograaf. Een fotograaf van de natuur in al haar schoonheid. Maar hij is ook bezeten door de luchtvaart. Dat inspireerde hem om een boek te maken dat beide wonderen combineert. De magie van het vliegen (The miracle of flight) is het resultaat.


Aan de hand van prachtige foto’s van vogels en insecten legt het boek de basis beginselen van het vliegen uit: hoe werkt een vleugel, en hoe deze door de jaren heen zowel bij vliegtuigen als bij dieren evolutionair verbeterd?

In bijna 200 pagina’s wordt je -als je dat al niet was- gefascineerd door het vliegen: ineens lijkt het veel logischer (maar tegelijkertijd ook verwonderlijk) dat een vliegtuig blijft vliegen, ook als de motor uitvalt of zelfs niet aanwezig is. De foto’s van de insecten zijn legendarisch. De foto’s van de vliegtuigen zijn van wat mindere kwaliteit; je ziet duidelijk dat het dierenrijk meer zijn expertise zijn; wellicht zijn de vliegtuig foto’s zelfs niet van zijn hand.

De tekst rondom alle foto’s legt duidelijk en voor elk niveau uit hoe een en ander in elkaar zit. Regelmatig worden proefjes uitgelegd die je thuis kunt nabootsen om de theorie in de praktijk aan het werk te zien.

Het boek is tegenwoordig moeilijk te verkrijgen. Via tweedehands winkels zijn nog wel exemplaren te krijgen. Zie bv de winkel van bol.com. Via Amazon zijn de Engelstalige edities via handelaren te verkrijgen. Veel bibliotheken hebben ook een exemplaar op voorraad, mocht je eerst willen snuffelen aan dit prachtige boek.

Geef je reactie