De eerste grote #twitterflyin : Texel

Posted by Ralf on maart 26th, 2011 filed in Vluchtverslagen

Elke piloot zoekt altijd een excuus om ergens naar toe te vliegen. De 100 dollar hamburger is daar een goed voorbeeld van, al kom je voor 100 dollar tegenwoordig niet meer verder dan de andere kant van je eigen vliegveld.

Op Twitter zitten een hoop piloten die al regelmatig ervaringen met elkaar uitwisselen. Zo ontstond het plan om eens af te spreken op een vliegveld. Gekozen werd voor Texel en 2 data werden vastgelegd. Ik zou vanuit Eindhoven met rob gaan vliegen, waarmee ik eerder dit jaar ook al de ifr vlucht gedaan had. Helaas zei rob op het laatste moment af wegens werkzaamheden in het buitenland, dus toog ik alleen naar Texel. Ook andere piloten konden op het laatste moment niet, uiteindelijk bleven er 5 diehards over: Marcel, Martijn, Arjan, Ben en ikzelf.

Het weer was niet daverend goed maar zag er voldoende goed uit: veel zicht en bewolking soms slaag, maar hoog genoeg. Omdat mijn route langs Schiphol zou gaan kon ik toch niet veel hoogte maken: klasse A begint daar al op 1500 voet. De route was Eindhoven, PAM en dan via de corridor naar Texel Airport.

Eenmaal opgestegen kwamen de eerste druppels op de voorruit, maar viel verder reuze mee.

In de omgeving Utrecht is het even goed uitkijken voor de grote zendmast van 1200 voet, terwijl je zelf op 1000 voet vliegt.

Regelmatig moest ik wel wat wolken ontwijken maar hoe verder ik bij Texel kwam, hoe beter het weer. Al snel was ik bij de afsluitdijk, waar je de corridor richting Texel invliegt. De maximum snelheid op de afsluitdijk is 130 km/h sinds kort, dus vloog ik er met 200 kilometer per uur overheen.

Ik kon zelfs doorstijgen tot boven de 2000 voet om zo het waddengebied zoveel mogelijk te ontzien. Het was nog niet druk en na een redelijk zachte landing kon ik parkeren en werd ik hartelijk welkom geheten door de havenmeester. Zeer gastvrij! Het feit dat ze je vluchtplan sluiten en ook weer openen bij vertrek is ideaal, zeker als DutchMil op de frequentie erg druk is.

De overige 3 toestellen, toevallig allemaal uit Rotterdam, kwamen ook al snel binnen en zo konden we een aantal uren genieten van de zon, de hangar flying verhalen en het uitwierpen van tips voor mooie vliegvelden en andere nuttige informatie. Uiteraard onder het genot van een hapje en een drankje.

Rond 15:30 vertrok ik weer richting Eindhoven, dit keer via PAM en Amersfoort. Amsterdam Information wees me daar op een toestel dat al een paar minuten achter me vloog, maar unidentified was. Het is altijd een UFO gebleven, hoewel de PCAS aardig piepte over de aanwezigheid.

Het weer was perfect met wolken op 2400 voet. Ik bleef onder de 1500 voet, om onder TMA B te blijven en zodoende mijn transponder aan te kunnen laten staan. Elke zichtbaarheid is beter. Na Amersfoort was het een rechte lijn via Den Bosch naar Eindhoven waarna ik met een rustige landing (al mocht de snelheid wel iets hoger…) weer een zeer leuke en gezellige dag vliegen kon afsluiten. Met dank aan Arjan, Ben, Martijn en Marcel voor het gezelschap!


3 Responses to “De eerste grote #twitterflyin : Texel”

 1. martijn Says:

  mooi verhaal! Tot de volgende keer!

 2. wim Says:

  Eindhoven – Texel, en nergens file? Nergens werk in uitvoering, nergens stoplichten? Goed plan.

  Hoeveel brandstof verbruik je dan?

  Idd mooi verhaal.

  PS: Op de weg zijn het ook allemaal URO’s voor mij.

 3. Ben Says:

  Hey Ralf, leuke blog, was gezellig zaterdag.

Geef je reactie