Luchtvochtigheid

Posted by Ralf on maart 14th, 2011 filed in Divers

Luchtvochtigheid is een belangrijke factor tijdens het vliegen. Het bepaalt deels je zicht: bij een hoge luchtvochtigheid kan het zicht een stuk minder zijn. Maar ook voor mogelijke icing (met name de carburator icing) is luchtvochtigheid een interessant gegeven om tijdens je vlucht en vluchtvoorbereiding rekening mee te houden. In de METAR wordt de graad van luchtvochtigheid echter niet direct weergegeven. Je kunt het echter wel herleiden.

23.3 degrees

In de METAR worden altijd twee temperaturen genoemd: de huidige temperatuur en de dauwpunt temperatuur. Hoe dichter deze twee waardes bij elkaar liggen hoe hoger de relatieve luchtvochtigheid. Dat geeft al een goede indicatie als je snel wil weten wat de luchtvochtigheid doet of hoe deze zich ontwikkelt.

Preciezer berekenen is voor de gemiddeld persoon onmogelijk om uit het blote hoofd te doen. Je berekent eerst de verzadigde dampdrump van beide temperaturen met de formule:
PT = 6.112 * Exp(17.62 * T / (243.12 + T))

Door de uitkomst van de dauwtemperatuur te delen door de uitkomst van de temperatuur, krijg je de relatieve luchtvochtigheid. Makkelijker is om een tool te gebruiken zoals de on-line berekening. Wil je het zelf op je computer of laptop kunnen berekenen, dan bieden ze ook een Excel versie.


One Response to “Luchtvochtigheid”

  1. Ben vliegen… » Blog Archive » Inversie Says:

    […] Het was mooi weer, het zicht wat minder. Collega Ralf heeft een leuk stukje geschreven over luchtvochtigheid. De relatieve luchtvochtigheid van 46% op die dag, was het probleem niet.  Een inversielaag zorgde […]

Geef je reactie