De Concorde van dichtbij

Posted by Ralf on februari 7th, 2011 filed in Divers

Op een half uur rijden van Edinburgh ligt East Fortune, een klein dorp waar vroeger een militaire luchthaven was. Nu huist er een kleine vliegclub (microlights) maar vooral: het National Museum of Flight. Het meest bekende onderdeel van de expositie is de Concorde.


De Concorde is een zeer slank toestel, dat als een vogel hoog op haar pootjes lijkt te staan. Het valt ook op dat een groot deel van de romp gebruikt wordt voor techniek: er zijn maar betrekkelijk weinig plaatsen in het toestel. Daardoor werd het ook moeilijk om het toestel winstgevend in te zetten. De combinatie van de ramp in 2000 in Frankrijk en de aanslagen in de VS in 2001 zorgden uiteindelijk voor het stopzetten van het gebruik van de Concorde.

Is de Concorde van buiten al indrukwekkend, binnen is het ook indrukwekkend. Op twee manieren: Het is allemaal erg krap en zelfs de stoelen zijn niet groter/breder dan de huidige economy class stoelen die je in de meeste vliegtuigen vindt. Als je bedenkt dat vooral de rich and famous met de Concorde reisde, dan was het toch aardig krap. De vlucht duurt dan ook wel maar 3.5 uur van London naar New York, dus dat is nog wel te overzien.

Het was niet toegestaan om op de stoelen te gaan zitten. Frappant en grappig waren de diverse verhalen van wie, wat en hoe gebruik had gemaakt van de Concorde stoelen. Kappers die overgevlogen werden, bonbons die een eigen stoel hadden… In de wereld waar geld geen rol speelt, spelen andere selectie criteria.

Als piloot wil je natuurlijk ook de cockpit zien. Helaas was die afgesloten voor publiek, maar via een glasplaat kon je in ieder geval een blik naar binnen werpen. Veel metertjes en wijzertjes. Een piloot voor de Concorde doorliep een training van 6 maanden voordat hij of zij los was op het snelste passagiersvliegtuig ter wereld.

Er bestaan plannen om de Concorde of een supersonische opvolger weer te laten vliegen. Dat zal nog jaren op zich laten wachten en ontwikkelingen focussen met name op het economisch rendabel krijgen van supersonisch vliegen. Met name voor zeer lange afstanden is een supersonisch alternatief zeer prettig: de reistijd naar onder andere Australie zou sterk teruggebracht kunnen worden. Tot die tijd moeten we het doen met de geschiedenis van de Concorde. Een bewogen geschiedenis, maar zeker eens de moeite waard om in te duiken: Door Europa staan bij diverse luchtvaartmusea Concordes opgesteld. Ga zeker eens kijken als je in de buurt bent.


3 Responses to “De Concorde van dichtbij”

 1. roeland Says:

  ooit op schiphol live gezien, meegemaakt. Wat een ver-schrik-ke-lij-ke herrie…
  maar wel leuk om te zien. Maatje DC9 maar dan heel hoog ;-)

 2. Mickey Airlines » Bezoek aan Aviodrome Says:

  […] hoe komt het eigenlijk dat een vliegtuig vliegt? ” worden niet duidelijk beantwoord. Dat ging in Schotland een stuk […]

 3. Mickey Airlines » Omvliegfactor review: Air & Space museum Le Bourget Says:

  […] Concorde staat er uiteraard ook, al is het met minder uitleg dan in het museum in Schotland. Een bezoek aan het interieur is mogelijk, tegen […]

Geef je reactie