Zichtkaart Nederland

Dit keer een artikel dat helaas iets minder nuttig zal zijn voor mijn Belgische vliegvrienden. Vandaag stond een vlucht vanuit Eindhoven op de planning. De voorspelling gisteravond was goed, maar weer is lastig te voorspellen: Eindhoven bleek ‘s ochtends last te hebben van hardnekkige mist. Weinig zicht.

Frost 00

In deze periode van het jaar is zichtbaarheid lastig in te schatten, en je wil zeker niet in de soep terecht komen tijdens je vlucht: de VFR minima zijn er niet voor niets. Reken maar eens uit hoe snel twee vliegtuigen die ieder 100 knopen vliegen elkaar naderen: Bij een frontale koers zijn die twee vliegtuigen binnen een minuut 6 kilometer dichter bij elkaar.

In de METARs en TAFs worden uitspraken gedaan over de zichtbaarheid, maar deze dekken niet heel Nederland af: zeker als je richting Groningen en Friesland gaat vliegen wordt het na Arnhem erg stil.

Vandaag ontdekte ik op de site van Buienradar echter een zichtkaart. Hierop is per regio het zicht aangegeven, inclusief een trend. Dat geeft vaak al een aardige indicatie of het zicht gaat verbeteren of verslechteren.

Met deze informatie, gekoppeld aan je minimale eisen voor VFR en je persoonlijke limieten kun je met behulp van deze kaart een meer geinformeerde keuze maken of je wel of niet kunt vertrekken of dat je je geplande route wellicht moet omgooien.

Voor Belgie vond ik nog geen vergelijkbare kaart, mocht iemand die vinden, dan hou ik me zeker aanbevolen!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Divers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *