Herkomst van “mayday” en “pan-pan”

Posted by Ralf on december 6th, 2010 filed in Terlering

In je opleiding leer je de manieren waarop je mayday en pan-pan moet gebruiken: mayday is voor een calamiteit waarbij je directe ondersteuning nodig hebt ( denk aan het uitvallen van je motor, brand, en dergelijke). Pan-pan is een minder krachtige term, die je gebruikt als je hulp nodig hebt, maar waarbij de veiligheid niet direct in gevaar is. Maar waar komen die woorden nu vandaan?


Zoals zoveel woorden en gebruiken in de communicatie komt ook mayday en pan-pan uit de Franse taal. Mayday is afgeleid van “m’aider”, dat “help me” betekent. Pan-pan is afgeleid van het woord “panne” dat “storing” betekent.

Om de oproep duidelijk te maken wordt zowel “mayday” als “pan-pan” drie keer achter elkaar uitgesproken bij een oproep. Gaat het bij een “pan-pan” om een medische noodzaak (bij voorbeeld een ernstig zieke passagier) dan wordt vaak “pan-pan medical” als term gebruikt.

Geef je reactie