Even los van de grond

Menig piloot heeft er dit seizoen last van: er kan door het weer te weinig gevlogen worden. Zowel vrijdag, zaterdag als zondag had ik een vlucht gepland staan. Alleen vandaag ging de vlucht door. Wegens het lastig te voorspellen weer besloot ik om niet een tocht te maken, maar dicht bij het veld te blijven: circuit training voor mezelf!

In Hasselt wordt een dezer dagen een nieuw circuit actief: waar ULM/MLA en PPL piloten gescheiden werden, is dit circuit nu geintegreerd. Jarenlang was de scheiding van het circuit slim, omdat er een groot verschil in snelheid was tussen de ULM piloten en de conventionele motorvliegtuigen. Dat verschil is er al een tijdje niet meer, dus de scheiding voegde weinig toe: het integreren van het circuit zou zelfs een verbetering zijn. Gekozen werd om het ULM circuit als standaard circuit te gebruiken: korter circuit, dichter bij het veld. De kans om het veld te halen in geval van een motorstoring wordt een stuk groter en makkelijker.

Nadat er maanden door de instructeurs proef is gevlogen op het nieuwe circuit is het nu bijna rond: de clubleden zijn ingelicht en de autoriteiten gaan binnenkort een update per NOTAM en AIP uitsturen zodat ook bezoekende toestellen het nieuwe circuit kennen.

Hasselt is een grasveld en na de regen en sneeuw van de afgelopen weken was het even afwachten of het veld goed genoeg zou zijn om te kunnen vliegen. Samen met de pleincommandant (havenmeester) heb ik vanuit mijn auto de hele runway verkend. Het zag er allemaal goed uit, dus het vliegveld kon opengesteld worden!

Het was het erg rustig op het vliegveld en in de lucht, dus voor mij een mooi moment om het nieuwe circuit uit te proberen. En dat was even wennen: omdat het circuit een stuk dichterbij bij de runway ligt, is je crosswind en base een heel stuk korter. Met name in base schatte ik het soms verkeerd in: gesteund door rugwind had ik een aantal keer een overshoot naar final. Het is dan wel zaak om niet extra scherp in te draaien: je stallspeed schiet omhoog tijdens je bochtenwerk. Dus dan maar een kleine overshoot.

Doordat het allemaal wat sneller ging, had ik ook wat moeite om voldoende hoogte te verliezen in final. 1 keer moest ik een go-around uitvoeren omdat ik te hoog binnenkwam. Ook altijd goed om te oefenen!

Het circuit zorgt er wel voor dat je veel sneller je handelingen uit moet voeren en dat je ook binnen een paar minuten het circuit gedaan hebt. Na amper 37 minuten zette ik het toestel na een full stop (met een mooie stallwarning net voor touchdown) stil, maar wel met 4 landingen en een go-around. Een korte vlucht, maar elke vlucht telt. Ik kan er weer een paar dagen tegen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *