Vliegen als PAX in Lelystad

Posted by Ralf on september 9th, 2010 filed in Divers, Vluchtverslagen

Vandaag had ik een seminar voor mijn werk in Lelystad. En zelfs op Lelystad Airport, in het Aviodrome. Dat ademde natuurlijk een vlucht! Helaas bleek in de ochtend het weer niet super en de voorspellingen op het einde van de dag waren ook niet al te best, onweer, wat regen en wellicht ook lage bewolking. Dus de vlucht ging niet door en ik stapte in de auto voor een lange rit naar Lelystad. Toch jammer, het had ook in 35 minuten gekund.

De dag bleek toch beter dan verwacht en achteraf gezien had ik best met het vliegtuig kunnen gaan. Maar het is niet anders, dus ik bereidde me voor op een dag zonder hoogteverschillen. Aan het einde van de dag werd er een rondvlucht verloot onder de aanwezigen. Het was flink druk op het seminar, maar ik werd toch een van de gelukkigen en mocht mee met een rondvlucht. Toch nog vliegen, maar dan als passagier.

De piloot kwam uit Teuge en was een zeer ervaren CPL-er. De andere twee passagiers hadden nog niet eerder in een sportvliegtuigje gevlogen, dus ze waren wel wat zenuwachtig. Ik heb maar niets gezegd van de wel beperkte run-up check die de piloot deed. Achteraf bleek hij net te zijn geland op Lelystad, maar persoonlijk zou ik toch een magneto check doen…

Met wat crosswind stegen we op en al snel vlogen we op 1000 voet. Het zicht was goed, al was er veel vocht in de lucht, waardoor je weinig zicht had tegen de laagstaande zon in. Maar naar de grond was het zicht meer dan perfect.

Een van de passagiers woont in Lelystad en binnen enkele minuten hadden we zijn huis gespot. Daarna door naar Bataviastad en Harderwijk. Uiteindelijk vlogen we over het Dolfinarium heen. Op de foto is het niet goed te zien, maar in het waterbassin zag je de dolfijnen zwemmen en hun sprongetjes maken. Erg leuk.

De piloot was erg goed in het maken van steile bochten: zonder hoogteverlies draaide hij moeiteloos de bochtjes om ons een mooi uitzicht te geven. Jammer was dat hij een sterke voorkeur had voor bochten naar rechts. Ik zat linksachter dus had wat minder uitzicht.

Na het Dolfinarium vlogen we terug naar het vliegveld: dit was voor mij het meest interessante deel, dus ik keek goed over de schouder van de piloot mee om reporting point BRAVO te spotten en daarna het vliegveld.

Met een sportief snel circuit hingen we al snel in final en met een zachte landing waren we weer in Lelystad. Een mooie ervaring rijker en voor mij het signaal om bij mooi weer snel eens terug te gaan naar Lelystad: een mooi veld en met het Aviodrome om de hoek zeker een dagtripje met familie of vrienden waard.


One Response to “Vliegen als PAX in Lelystad”

  1. Mickey Airlines » Bezoek aan Aviodrome Says:

    […] regelmatig in het nieuws geweest te zijn vanwege de slechte financiele staat. Ik was al eens eerder -zakelijk- in het Aviodrome geweest, maar had toen niet echt de tijd gehad om goed te kijken. Tijd om dat eens te doen, een […]

Geef je reactie