Radio check: geen gehoor?

Posted by Ralf on september 6th, 2010 filed in Terlering

Het overkomt iedere piloot wel eens: je wisselt van frequentie, meestal van je lokale vliegveld frequentie naar de algemene “Info” frequentie van die regio (DutchMil, Brussel Info, Langen info, etc). Je luistert uit en je doet je radio call. Maar er komt niets terug. Misschien hoor je zelfs geen enkel ander toestel een call maken. Als je teruggaat naar de vorige frequentie is er niets aan de hand? Wat is er aan de hand?


Dit fenomeen kan een aantal oorzaken hebben. Mogelijkheid 1 -en die komt vaker voor dan je denkt- is dat je op een verkeerde frequentie zit: je hebt je informatie van een oude kaart of Bottlang; je hebt het verkeerd overgeschreven of in de drukte van het vliegen heb je de verkeerde frequentie ingedraaid. Als je twijfelt over de frequentie, ga dan terug naar de vorige frequentie (een simpele druk op de knop) en vraag daar om de frequentie te bevestigen: de verkeersleiders daar weten die frequenties ook vaak wel.

Mogelijkheid 2 is dat je wel de luchtverkeersleider hoort, maar hij jou nog niet. Dit komt omdat jouw zendvermogen relatief zwak is ten opzichte van het zendvermogen van de luchtverkeersleider. Je zit dan simpelweg nog te ver weg. Dit gebeurt bij voorbeeld als de oversteek naar Engeland maakt: op een gegeven moment vlieg je de UK FIR in en schakel je naar London Information. Je hoort hen wel, maar zij jou nog niet. Na een paar minuten lukt het wel en kun je jezelf aankondigen. Als je de eerste call niets hoort en het is niet zo druk dat ze je door drukte niet kunnen beantwoorden, wacht rustig een minuut en probeer het daarna nog eens.

De derde mogelijkheid is dat je gewoon nog buiten bereik bent: radio signalen gaan in een rechte lijn. Door de kromming van de aarde kan het zijn dat er geen rechte lijn tussen je vliegtuig en de zendmast van de luchtverkeersleider mogelijk is. Als je weet waar de zendmast staat, kun je dit berekenen: de afstand in zeemijlen is de wortel van je hoogte in feet, maal 1.23 + 10 % .

Ook in dit laatste geval dien je even te wachten totdat je wel in het bereik komt. Controleer natuurlijk wel altijd eerst of je wel op de juiste frequentie zit, anders zit je eindeloos te wachten. En hou altijd in de gaten dat je zonder tweeweg radio communicatie niet buiten ongecontroleerd gebied mag komen.

Ken je nog meer mogelijkheden waardoor je geen tweeweg radio verkeer voor elkaar krijgt? Laat het weten in de comments!

Geef je reactie