De start van Eurocontrol

Als piloot van een sportvliegtuigje kom je er waarschijnlijk niet snel mee in aanraking: de luchtverkeersleiding van Eurocontrol. Zij controleren de “Upper Airspace” van een deel van Europa, waardoor je als verkeersvlieger niet continue aan het wisselen bent van frequentie, en waardoor er een beter en eenduidiger beeld is van de situatie in de lucht.

De invoering hiervan ging natuurlijk niet zonder slag of stoot. De komende jaren zal Eurocontrol haar ‘span of control’ uitbreiden naar de lagere luchtlagen, die nu nog beheerd worden door lokale ATC instanties. Ook dit “Single European Sky” project zal niet eenvoudig voor elkaar te krijgen zijn; in Frankrijk wordt er door de luchtverkeersleiders al regelmatig gestaakt om de aandacht op zich te vestigen.

Een deel van Eurocontrol staat in Maastricht, vlakbij het vliegveld. In beginjaren ’70 werd het geopend. Op bijgaand filmpje een indruk van hoe het werk er toen aan toe ging.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Divers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *