Visualisatie van een overtrek / stall

Posted by Ralf on augustus 16th, 2010 filed in Terlering

Tijdens je opleiding tot piloot leer je wat een stall is: door het overschrijden van de kritieke aanvalshoek van je vleugel onderbreek je de luchtstroming rondom de vleugels die voor de lift zorgen. Van Skycaptain Marz kreeg ik dit filmpje doorgestuurd, waar je duidelijk ziet wat er gebeurt tijdens een stall.

Op de vleugel zijn strookjes aangebracht die in de luchtstroom wapperen. Zolang de luchtstroom goed is, is er niets aan de hand en staan de strookjes strak naar achteren gericht. Zodra de stall zich begint te vormen zul je zien dat eerste de strookjes het meest dicht bij de romp van het vliegtuig beginnen te wapperen: de luchtstroming is hier niet meer netjes over de vleugel.

De vleugel is zo ontworpen dat de stall van ‘binnen naar buiten’ optreedt: het buitenste deel van de vleugel zal dus zo lang mogelijk zijn dragende eigenschappen behouden. De reden hiervoor is dat de rolroeren ook aan de buitenkant zitten: doordat daar de stall pas op het laatste moment intreedt zul je dus nog betrekkelijk lang met je stuurknuppel het toestel kunnen besturen. De stall warner zit meer richting de binnenkant van de vleugel, waardoor het waarschuwingssignaal afgaat voordat de hele vleugel zich in een stall begeeft. Uiteraard vang je een stall op door je stick naar voren te duwen om de turbelente stroming over de vleugels weer op te heffen. Met je voetenstuur kun je je vleugels level houden of krijgen, zoals geleerd is tijdens je opleiding. Als de stall eenmaal is ingezet heeft sturen met de rolroeren een negatief effect.

Het oefenen van een stall recovery is iets dat je regelmatig moet oefenen op veilige hoogte en eventueel met een instructeur erbij als het al een tijd geleden is dat je een stall oefening gedaan hebt. Geen opfris les gepland met je instructeur? Een mooi moment om dat nu te doen!

Geef je reactie