Rondje Visual Reporting Points Luik

De voorspellingen aan het begin van de week waren niet erg hoopgevend: het zou de hele week regenen. Gelukkig zitten voorspellingen/verwachtingen er ook wel eens naast. Dit keer in positieve zin: vandaag was het prachtig weer, nauwelijks een wolkje aan de lucht. Dus snel een vliegtuig geregeld en de route bepalen.

Dit keer werd het een rondje Visual Reporting Points rondom Luik: deze reporting points worden tijdens je navigatie gebruikt om op een gecontroleerde manier vliegtuigen van en naar Luik te krijgen. Ook als je Luik zelf niet aandoet als bestemming maar er wel overheen wil vliegen, worden deze punten gebruikt.

Ik vloog met een Cessna 172 met een 180PK motor. De vorige keer dat ik hierin vloog had ik 3 passagiers. Nu was ik alleen en met halfvolle tanks. Tijdens de take-off was dit goed te merken: het toestel heeft zoveel kracht dat het nog voor de officiële rotate-snelheid (Vr) van de grond kwam. Dus even vlak boven de grond snelheid laten maken en daarna pas de klim in. Hij trok heerlijk door en al snel vloog ik op 1500 voet.

Vlakbij vliegveld Hasselt ligt het Pukkelpop terrein. Het grote veld dat je ziet is de camping: rechtsboven in de foto zie je de tenten staan waar de optredens gehouden worden.

pukkelpop2010

Inmiddels kwam ik aan op 3000 voet, en werd het tijd om Luik Approach op te roepen. De ATIS had ik intussen uitgeluisterd. Mijn verzoek om alle reporting points af te vliegen op 3000 voet werd toegestaan mits ik op 2000 voet ging vliegen. Dat was voor mij geen probleem, dus ik zette prompt de daling in en voor het eerste reporting point zat ik netjes op 2000 voet. Het weer en het zicht was uitstekend!

Ondanks dat het veld volgens de NOTAM niet open was voor trainingsvluchten was het behoorlijk druk met mensen die ILS approaches aan het oefenen waren. Na een paar calls snapte ik het: er werd gewerkt aan de landingsbaan, maar de approach en daarna een go-around was geen enkel probleem en door de relatieve rust juist een ideaal moment.

Met de klok mee vloog ik van November, naar Echo, Oscar, Sierra, Whiskey en Romeo. Sommigen waren wat makkelijker te herkennen dan anderen, dus het was goed om daar weer eens te vliegen. De controller was erg enthousiast in het geven van correcties: Oscar is bij voorbeeld een punt dat zeer makkelijk te herkennen is door een zendmast van 250 meter hoog die daar staat. De mast staat precies in het midden van mijn blikveld en op nog maar 2 minuten van de mast roept de controller op : 10 degrees to the left for Oscar. Nu is dit een route die tijdens de opleiding ook veelvuldig gevlogen wordt, dus de controller was waarschijnlijk extra behulpzaam: ook bij andere vliegtuigen was hij aardig veel “radio-vectors” aan het roepen. Hij heeft zin in z’n werk…

Recht tussen Sierra en Whiskey staan nog een paar grote koeltorens: Omdat daar de luchtstromingen onvoorspelbaar kunnen zijn, vloog ik daar ruim omheen.

Na het laatste reporting point Romeo vertrok ik weer richting Hasselt en met een mooie crosswind landing zette ik het toestel na een uurtje vliegen weer op z’n plek. Het was een leuke vlucht, met schitterend uitzicht en ook weer mijn haviksogen om VRPs te herkennen weer afgestoft.

3 reacties

  1. Mooi verhaal :-) Altijd fijn om te lezen en prachtige shots weer!

    Maar ehm, is het een ID om je blogposts van een tag als [MickeyAirlines] te voorzien en de grote images even losless te rotaten, ik krijg kramp mijn nek zo ;-P (Onder Windows doet IrfanView dat prachtig, past gewoon de headers aan en *tadaa*, onder Linux is er vast ook een tool, maar die ken ik niet.

Reacties zijn gesloten.