Vliegen rond Schiphol

In 2009 werd medio maart in Nederland een transponderverplichting ingevoerd boven 1200 voet. Dit hield in dat de luchtverkeersleiding niet alleen je radarblipje zag, maar ook additionele informatie over je zag ( hoogte, identificatie, etc ).

Rondom Schiphol gaf dit echter zoveel informatie dat de schermen van de luchtverkeersleiders overvol raakten. Als gevolg daarvan vreesden zij het commerciële verkeer van/naar Schiphol niet goed te kunnen afhandelen. Als maatregel werd het gebruik van de transponder aan banden gelegd, dit tot groot verdriet en ook frustratie van vliegend Nederland.

Transponder (a golden oldie!)

Voor niemand was dit een prettige situatie: piloten konden hun favoriete of gewenste routes niet meer vliegen; op andere punten in Nederland werd het drukker in de lucht. Om de situatie weer werkbaar te maken is er de afgelopen maanden nieuwe software ontwikkeld en getest om het probleem rondom Schiphol aan te pakken. En met succes: Per 10 juni zijn per NOTAM de SRZ’s (Special Rules Zone) tijdelijk suspended :


A0804/10 - AIP SUP 05/09 TRANSPONDER USE BELOW SCHIPHOL TMA1: SRZ SCHIPHOL, SRZ HILVERSUM AND SRZ LELYSTAD SUSPENDED UFN. SFC - 1500FT AMSL, 10 JUN 00:00 2010 UNTIL 30 JUN 23:59 2010 ESTIMATED. CREATED: 08 JUN 12:10 2010

De einddatum staat op 30 juni, maar er staat ook een UFN in de tekst, dat staat voor ‘until further notice’. Effectief betekent het opheffen van de SRZ’s het volgende:

 • Onder Schiphol TMA1 mag tot 1500 voet gevlogen worden. Daarboven begint de Schiphol TMA1.
 • Tussen 1200 en 1500 voet is het gebruik van een mode-S transponder verplicht voor gemotoriseerd VFR verkeer.
 • Onder 1200 voet moet je de mode-S transponder aan hebben staan als je de beschikking hebt over een mode-S transponder.

  Goed nieuws, want het gebruik van een mode-S transponder draagt bij aan veiligheid! Zoals altijd: Hou de komende tijd de NOTAMs goed in de gaten: mochten er toch problemen met de software ontstaan, dan kunnen de SRZ’s weer geactiveerd worden.

 • Gepubliceerd op
  Gecategoriseerd als Terlering

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *