Go-around

Tijdens je opleiding ging niet elke landing goed en moest je een go-around doen: vol gas weer wegwezen. Gedurende je opleiding en daarna worden je landingen steeds beter en zul je dus minder vaak een go-around doen. Ook pas je kleine truukjes toe om ook een niet zo mooie landing nog veilig genoeg aan de grond te krijgen: dat klinkt toch beter dan nog een keer het circuit in. Goed voor je ego, misschien wat minder goed voor de veiligheid. Ik zet de belangrijkste feiten van de go-around op een rijtje.

In je voorbereiding en nogmaals als je op final hangt: bepaal wat je go-around punt wordt als je voorbij dat punt nog niet op de baan staat. Hou meer dan voldoende ruimte om normaal te kunnen remmen. Iemand die dat niet gedaan heeft zie je in dit youtube filmpje van AVWeb.

Je bent netjes uitgetrimd en plots moet je een go-around doen: je landing is niet netjes, er staat ineens op obstakel in de weg. Het eerste dat je doet is vol gas. Zorg dat je mixture op volledig rijk staat – afhankelijk van density altitude – en je carburatorverwarming op off staat. Ik controleer dit in short final zodat ik bij een GA alleen nog maar gas hoef te geven.

Hou je snelheid in de gaten. Door het extra vermogen zal je toestel de neiging hebben om om zijn dwarsas te kantelen. Je snelheid kan teruglopen plus dat je in vleugels in stall kunnen raken door een te grote invalshoek. Wees voorbereid om extra op je stuur te duwen om snelheid te houden.

Controleer visueel en via instrumenten of je inderdaad hoogte wint. Door de versnelling ontstaan er veranderingen in je evenwichtsorgaan die je hersenen kunnen interpreteren als een stijging, een zogenaamde somatografische illusie.

Waarschijnlijk staan je flaps volledig uit. Breng gecontroleerd de flaps stand voor stand omhoog. Neem rustig de tijd tussen de flap veranderingen en maak correcties met je stuur.

Meld zodra je tijd hebt, de go-around over de radio, zodat de luchtverkeersleiding en andere toestellen rekening met je kunnen houden. Je eerste prioriteit ligt echter altijd het het vliegen!

De go-around is een relatief makkelijke manoeuvre. Maar hij moet wel regelmatig geoefend moet worden zodat hij “in je systeem zit”. Plak hem dus eens vast aan je vlucht. Informeer wel je passagiers en luchtverkeersleiding als het een geplande go-around is.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *