Fly-out naar Straatsburg

Posted by Ralf on juni 15th, 2010 filed in Vluchtverslagen

Een van de (student)piloten waarmee ik mijn theorie opleiding in 2008 startte werkt bij het Europees Parlement. 13 Keer per jaar komt het Europees Parlement bijeen in Straatsburg. Een mooie gelegenheid om eens die kant op te vliegen en een bezoek te brengen aan het Europees Parlement. Uiteindelijk vlogen 20 piloten met 7 vliegtuigen naar Entzheim/Straatsburg (LFST), vanuit allerlei verschillende vliegvelden en vliegclubs.

De weersvoorspelling was redelijk perfect. Het belang van een goede voorbereiding bleek maar eens, want het tankstation ging pas om 09:00 open. Dus een extra check of er voldoende brandstof in de tanks zat en om stipt 08:00 vertrokken we met 2 vliegtuigen van Hasselt naar Straatsburg. Ik vloog in het vliegtuig dat nogal moeilijk klimt (maar daarna ontzettend zuinig en rustig vliegt), dus onze voorganger hielden we niet bij in zijn klim.

Boven de ardennen waren er veel wolken en bleven we maar net boven de VFR minima (voldoende zicht op de grond). Snel luisterden we naar de Luxemburg ATIS, maar daar was het weer stukken beter. Op de frequentie van Brussel Info hoorden we inmiddels een pilot report van andere piloten dat de wolken inderdaad verdwenen. We konden door!

Onze route zou redelijk dichtbij het vliegveld van Luxemburg komen. Zij vroegen ons om op 4000 voet hoogte exact over de threshold te vliegen. Geen probleem en als traktatie hadden we een mooi uitzicht over een startende jet en een jet in final.

Ten noorden en westen van Straatsburg liggen veel militaire oefengebieden, ook voor de straaljagers. Gelukkig is Frankrijk een zeer vliegvriendelijk land en zonder al te veel moeite kregen we een clearance om door het gebied te vliegen, recht op Straatsburg af. Daar was het inmiddels een beetje gaan regenen, dus met de druppels op de voorruit en een kleine crosswind zetten we het toestel netjes aan de grond. Binnen een half uurtje kwamen alle 7 toestellen binnen en konden we richting Straatsburg stad en het Europees Parlement.

Het bezoek aan het Europees Parlement was interessant en we konden aan een aantal Belgische politici het nut uitleggen van General Aviation. Eentje was zelfs zo enthousiast dat hij ‘s avonds mee naar het vliegveld ging om de vliegtuigen te bekijken. Die gaan we zeker nog eens terugzien op de club…

‘s Avonds vlogen we terug. Mijn co-piloot, tevens instructeur en examinator, vond het mij leren vliegen in formatie wel een aangenaam tijdverdrijf. Het andere toestel was daar ook wel voor in, dus vol enthousiasme werd een enkel vluchtplan voor 2 toestellen ingevuld. Dit was voor “Strasbourg Ground” iets nieuws, met als gevolg dat we 20 minuten stonden te wachten voordat we een start-up clearance kregen. Als eerste clearance vragen, als laatste weg: luchtvaart is soms niet eerlijk…

Het weer op de vlucht terug was super: zonnetje nog hoog genoeg, wolken pas op 9000 voet en veel geleerd over het vliegen in formatie. Met een gesimuleerde noodlanding kwamen we weer netjes op het vliegveld in Hasselt terecht en kon ik bijna 4 uur pilot-in-command tijd in m’n logboek bijschrijven.

Vliegen is altijd al leuk. En met zo’n nuttige bestemming en met een groep piloten maakt het het vliegen extra leuk en leerzaam. Straatsburg is sowieso een mooie stad, dus deze komt nog op mijn lijst van nogmaals te bezoeken vliegvelden.


One Response to “Fly-out naar Straatsburg”

  1. Marcel Says:

    Leuk verhaal en een mooie trip! Wat is die baan van ELLX lang he…

Geef je reactie