De ATIS op een vliegveld

Op de grotere vliegvelden zul je vaak een ATIS hebben: Automatic Terminal Information Service. Deze dienst die via de radio werkt geeft je allerhande informatie over de actuele toestand van het vliegveld. Indien er een ATIS aanwezig is, is het verplicht om deze uit te luisteren voordat je contact opneemt met de luchtverkeersleiding. Je moet dan ook aangeven dat je de ATIS ontvangen hebt. Hoe werkt dat allemaal?

De ATIS heeft allerlei interessante informatie die je nodig hebt bij het opstijgen of landen. De ATIS geeft aan welke baan in gebruik is, wat de lokale QNH is en de laatste informatie over het weer.

De ATIS wordt meestal om de 30 minuten ververst. Om zeker te weten dat jij de laatste informatie hebt gehoord, heeft elke ATIS uitzending een volg-letter, bij voorbeeld K(ilo). Bij een verversing van de informatie zal het L(ima) zijn, gevolgd door M(ike). De uitzending van de ATIS is wel continue, de informatie wordt in een loop uitgezonden.

Bij het eerste contact met de luchtverkeersleiding zeg je dan ook “Information Kilo received”. Dan weten zij dat je de juiste informatie hebt ontvangen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je ook weet wat er in dat informatie bulletin gezegd is. Dus opnieuw vragen naar ‘runway in use’ is dan eigenlijk niet de bedoeling. Bij een klaring vanuit de toren waarin zij de baan nogmaals noemen, moet dat dat natuurlijk wel netjes teruglezen.

De ATIS zendt uit via de radio. Frequenties hiervoor vind je in de naderingskaarten van het vliegveld en kun je dus tijdens je voorbereiding al opzoeken. Als je in een vliegtuig vliegt met maar een enkele radio, dan moet je dus wel kortstondig van de frequentie af en zou je een oproep kunnen missen. Als ervaren piloot kun je alle ATIS informatie in 1 uitzending meekrijgen, maar als minder ervaren piloot zul je misschien 2 of 3 keer moeten luisteren. Dan zou je wel eens lang van de radio af kunnen zijn.

Je kunt dit melden aan de luchtverkeersleider, maar er is ook een tweede optie. Vliegvelden met een VOR op het vliegveld zenden de ATIS informatie ook vaak via de VOR frequentie uit. Als je vliegtuig is uitgerust met een VOR instrument, kun je de frequentie van de VOR instellen. Met een knop in het vliegtuig kun je dan tijdelijk het VOR geluid op je headset krijgen, zoals je dat ook doet om een VOR te identificeren.

Op die manier hoor je de ATIS, terwijl je ook op de frequentie blijft zitten, zodat je eventuele voor jou bestemde oproepen hoort. Nadeel is wel dat op een drukke frequentie de boel door elkaar loopt in je headset.

Online kun je op diverse sites luisteren naar hoe een ATIS klinkt zoals op deze Australische website. .

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Terlering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *