Het gebruik van de AIS

Posted by Ralf on maart 22nd, 2010 filed in Terlering

Een van de onderdelen van de vluchtvoorbereiden is het gebruiken van de AIS ; de Aeronautical Information Services. Elk land heeft zo’n AIS, tegenwoordig staan de meeste zelfs op Internet. Op deze website van Eurocontrol staat een overzicht van de AIS publicaties in Europa. Toegang is meestal gratis, al zul je je soms moeten registreren. In een enkel geval moet je een reden opgeven van registratie: flight safety is dan een goede term. In de praktijk ben ik nog niet tegengekomen dat registratie geweigerd werd.

Het meest gebruikte onderdeel is de AIP: Aeronautical Information Publication. HIerin vind je onder andere per vliegveld informatie die je nodig hebt: wat zijn de aanvlieg routes, moet je vooraf toestemming vragen, wat is de plattegrond van het vliegveld?

Binnen de AIP vind je ook algemene informatie over het vliegen in dat land; mag je VFR on top of de wolken of juist niet? Waar en waarom zijn er restricted of prohibited zones? Vaak gelden die alleen overdag en niet in het weekend. Handig om te weten tijdens je navigatie planning.

Een minder vaak bekeken onderdeel van de AIS, maar zeker zo belangrijk, zijn de supplementen en AICs; hierin staat extra informatie over regelgeving. Zo vind je in de Nederlandse AIS informatie over de SRZ (special rules zone) rondom Schiphol. Soms veranderen gebieden van airspace klasse waardoor het gecontroleerd gebied wordt. Controleer dit dus altijd, wellicht zijn er zaken veranderd sinds de tijd dat jij je kaart kocht.

Het is belangrijk om de AIP van het land waar je vliegt of naar toe wilt vliegen, ruim van te voren goed door te nemen. Zo ben je beter voorbereid en kun je met vertrouwen het luchtruim in.


One Response to “Het gebruik van de AIS”

  1. Alain van Hoof Says:

    Er bestaat ook AIS voor de scheepvaart:

    bijvoorbeeld:

    http://www.vesseltracker.com/nl/Area/northsea/Map.html

Geef je reactie