Review: Boek “Vliegers zijn liegers”

Piloten zijn het liefst in de lucht. Maar op plaats twee staat het ‘hangar flying’ : het aan de bar vertellen van stoere verhalen over wat ze allemaal hebben meegemaakt in hun vliegtuig. Meestal zit er een kern van waarheid in, maar je moet meestal ook niet vragen hoe groot die kern is: veel zaken zijn dik aangezet. Maar alles voor het verhaal toch?

Jan Breman beschrijft in zijn boek “Vliegers zijn liegers” een aantal van zijn hangar flying verhalen. De een nog mooier en onwaarschijnlijker dan de ander. De verhalen op zich zijn al bijzonder, maar de schrijfstijl van Jan Breman maakt het nog mooier; vanaf de eerste zin neemt hij je al mee in zijn verhaal. De manier waarop hij een onder andere een wolk omschrijft grenst aan de poezie.

Het is een vrij dun boek en je leest er zo doorheen. Ondanks dat is het zeker een boek dat het waard is om in je boekenkast te hebben of kado te geven aan een piloot of een piloot in spe. Ik kreeg na het lezen meteen zin om weer de lucht in te gaan! Een klein stukje om je een beeld te geven:

‘Solo’. […] Het was zo’n beladen woord dat het tot het laatst toe beproefd moest worden, net als dat ene snoepje dat je van een volwassene mag hebben. […] Je werd volwassen, je werd deel van de wereld van het vliegen. […] Als je eenmaal solo had gevlogen, kon niets je er meer van weerhouden om uiteindelijk vleugels te krijgen. Maar, […] Geen opschepperij, geen overdreven gedoe, hooguit een uitdagend woordje, om anderen zelf te laten ontdekken wat voor bijzondere menselijke diersoort jij was. Een met vleugels.

Het boek is bij elke boekhandel te bestellen, maar bijvoorbeeld ook online via Bol.com of een andere boekhandel. Het is zowel in het Nederlands als in het Engels verkrijgbaar; bij Bol.com is de Engelstalige versie wat duurder.

Titel: Vliegers zijn liegers / Flyers are liars

Auteur: Jan Breman

ISBN: 9789068828740

Op dit moment is alleen de Engelstalige versie bij Bol te koop.

Veel leesplezier!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Review

4 reacties

  1. Dank je voor de review!

    Ik kan je ook het boek “Succes dwing je af” aanraden. Geschreven door Willem de Kleijnen van de VCR.

    ISBN-13: 9789060133040

  2. In de nucleaire industrie bestaan kerncentrales die “idioten sicher” zijn. Natuurlijk niet een oude centrale als Fukushima. Een vliegtuig heeft minder componenten, minder system en een en een veel eenvoudiger proces. Het moet dus niet veel moeite kosten om een cockpit “idiots-safe” te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *