Les 25: Navigatie met uitwijk en instrumenten

Mijn solo navigatie was de laatste navigatie die ik uitgevoerd had, dus het werd weer eens tijd om een mooie navigatie ut te voeren.

Het weer vandaag was perfect: Cavok! Temperatuur was al vroeg in de ochtend al vrij hoog. Achter het glas van de cockpit was het dan soms ook wel zweten, zeker met de oefeningen die we deden.

Tijdens de eerste ‘leg’ zou er ergens een uitwijk komen. De vraag is natuurlijk wanneer. Heel erg op voorbereiden kun je dus niet. Maar uiteindelijk werd de uitwijk door de instructeur aangekondigd en was het zaak de route naar de nieuwe bestemming uit te stippelen. Ik koos voor ifr: i follow road. Die bracht me perfect bij het vliegveld. Daar kregen we direct toestemming op base in te draaien en niet veel later ook een cleared to land.

Even het logboek van het vliegveld tekenen en toen weer op weg terug. Tijdens het taxiën richting holding point kregen we ineens een wat rare instructie; weg van de taxi way. En even later tuft een Airbus a320 ons voorbij. Met een vriendelijke zwaai van de captain, zij hadden haast omdat hun vluchtplan bijna verlopen was en ze dus snel de lucht in moesten om exta dministratie te voorkomen.

Achter de Airbus aan op zo’n taxi baan voel je je toch wel erg klein. Na onze grote boer vertrokken was mochten we de runway op. Nog even paar minuten wachten om wake turbulance invloeden te ontwijken en daarna een expidite take-off; in het verkeerscircuit hing alweer een Boeing klaar om te landen. Goede timing van de luchtverkeersleiding!

De weg terug was ‘vliegen zonder zicht’; je kan dan alleen nog maar je instrumenten zien. Een stuk intensiever ! Om de werkdruk op te hogen ging de instructeur ook nog allerlei dingen vragen: over vor navigatie, wat gaf de ATIS aan en zo nog meer. Niet makkelijk om dat goed te beantwoorden en ook nog te blijven vliegen. Eerst vliegen, dan de rest pas.

Weer een zeer intensieve les achter de rug. Kon daarna nog wat solo vliegen als ik wilde maar met de hitte en de intensieve les heb ik daar maar vanaf gezien.

Komende lessen gaan we met de afronding van de opleiding beginnen. Niet alleen goed vliegen maar ook perfect.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Opleiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *