Theorie examens

Posted by Ralf on juni 22nd, 2009 filed in Opleiding

De afgelopen weken stonden in het teken van de PPL theorie examens. Voordat je een brevet om te vliegen krijgt overhandigd, moet je ook theoretisch bewijzen dat je weet wat je doet. Dit is wat uitgebreider dan een theorie-examen voor je auto rijbewijs. Het gaat niet alleen over regels en procedures, maar ook over de werking van het vliegtuig, motor-techniek, je eigen lichamelijke gesteldheid (hoog in de lucht reageert het een en ander soms anders dan dat je gewend bent), navigatie (het is nog niet toegestaan om puur te vertrouwen op GPS), weerkunde en meer van dat soort dingen.

In totaal 9 examens en vandaag moest ik ze alle 9 tegelijk doen. Per examen krijg je 12 of 16 vragen en je moet 75 % goed hebben om te slagen. De foutmarge is dus betrekkelijk klein. De helft van de vragen zijn ‘inkoppertjes’ (“hoe spreek je de letter U uit in R/T ? ‘Uniform’) maar voor de andere helft moet je toch wel even rekenen, nadenken of beredeneren.

Na flink zweten en 124 opgaven later kreeg ik de uitslag: voor 8 van de 9 vakken geslaagd! Bij 1 vak had ik helaas een vraag te weinig goed, dus daar moet ik de komende weken nog even op studeren en dan het her-examen doen. Daar heb je 2 kansen voor, anders moet je weer opnieuw beginnen met alle vakken.

Maar 8 van de 9 theorie examens in de zak: nog 4 examens (dit theorievak, een examen Engels, radio communicatie en het praktijkexamen) te gaan voordat ik zonder begeleiding het luchtruim mag kiezen. Het einde van de opleiding komt in zicht!

Geef je reactie