Les 24: solo navigatie

Onderdeel van het opleidingspakket is een solo navigatie van minimaal 150nm en 2 full stops op “vreemde” vliegvelden. Dus zonder instructeur. Deze les was het zover. Route volledig voorbereid en op de ochtend van de navigatie de windcorrecties erin en NOTAMs lezen.

Normaliter vind je daar geen rare dingen, maar vandaag dus wel: vliegveld ZZZ1 was voor GA verkeer gesloten die dag. In overleg met de instructeur een ander vliegveld gekozen, daarvan de routes berekend en met wat vertraging laat in de middag op weg.

Eenmaal in de lucht bleek het zicht tegen te vallen, de beloofde CAVOK was er niet meer. In combinatie met de sterkere wind raakte ik daardoor in de eerste vlucht even onzeker over mijn positie. Maar gelukkig snel hervonden en richting vliegveld ZZZ2.

Na anderhalf uur landde ik er. Stempel halen om te bewijzen dat je er daadwerkelijk geweest bent, even uitrusten en daarna op weg naar ZZZ2. Dat was ook een vlucht van ruim een uur; het zicht was al beter, dus navigeren werd ook makkelijker.

Op ZZZ2 beland snel de stempel, het praatje met de aanwezige vliegers en snel weer de lucht in, het liep langzaam tegen het einde van de dag aan en na mij had iemand het toestel nog gereserveerd.

De laatste vlucht terug naar ZZZZ was een kortere en terwijl ik er naar toe vloog hoorde ik mijn instructeur al op de radio zitten, terwijl hij zelf les gaf aan iemand anders. Even gemeld dat ik in de buurt was, in het circuit gedraaid en na nog een 360 bocht om een glider voorrang te geven zette ik het toestel weer veilig op z’n thuishaven aan de grond.

Een mooie ervaring om zelf de lucht in te gaan, alles zelf te moeten uitzoeken en niet op iemand terug te kunnen vallen. Nog een paar van dat soort vluchten om de navigatie technieken er echt 100 % in te krijgen en dan is dat onderdeel van de opleiding helemaal rond. Op naar de volgende (nautische) mijlpaal!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Opleiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *