Les 17: Flightlevels en leanen

Al een aantal weken ging de geplande lange navigatie wegens weer niet door. Vandaag zag op de grond het weer er perfect uit. Op 2000 ft bleek echter een flinke smog-laag te hangen onder de inversie ; geen goede uitgangsbasis voor een visuele navigatie.

Al snel besloten we de les om te zetten in een VOR navigatie, waarbij we boven de inversie gingen vliegen. Gekozen werd voor FL50 ; toestemming van de ATC en daar vlogen we hoog boven de aarde. Ondanks het perfecte weer en de vakantieperiode was het niet extreem druk in de lucht, dus we konden rustig met de ATCs wat verschillende oefeningen doen. Na een low-pass over het vliegveld afscheid genomen van de CTR en terug naar FL50. Daar passeerde een flinke Boeing ons op FL60. Schitterend gezicht.

Op zo’n hoogte is het interessant en slim om het brandstof mengsel te verarmen; daardoor verbruik je minder brandstof en presteert de motor beter. Na een aantal keren oefenen met leanen zit dit nu wel redelijk in m’n vingers.

Na een 4-tal VORs te hebben gevlogen terug naar het vliegveld. De zon hing op dat moment al vrij laag en in combinatie met de smog was het downwind vliegen vooral een kwestie van timing; het zicht was volledig weg. De bedoeling was om nog een aantal solo circuits te doen, maar ik besloot dat niet te doen; het zicht was te slecht om hier echt veel van te leren. Dan maar een precisie landing; we kwamen net iets te vroeg neer, maar het scheelde niet veel.

Een leuke laatste les van 2008 ; Communicatie met de verschillende ATCs was leuk, maar mag nog wel wat oefening hebben om het soepel eruit te laten komen. Op naar veel vlieguren in 2009!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Opleiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *