Les 18: korte navigatie, in formatie

Ook voor deze eerste les in het nieuwe jaar stond de lang geplande lange navigatie op het programma. Er was wel een flink wolkendek, maar volgens de weer rapporten zat dit voldoende hoog. Het slechtere weer zou pas in de avond het land bereiken. Voldoende tijd voor de navigatie dus.

Tijdens de vluchtvoorbereider kwam een collega vlieger met het verzoek voor formatie training; of hij ons daarvoor mocht gebruiken. Geen probleem natuurlijk, en de juiste afspraken gemaakt voor communicatie en procedures. Hij zou het eerste stuk van de navigatie met ons meevliegen en vervolgens omkeren.

Op 1500 voet kwamen de wolken ons al tegenmoet drijven; het zicht was erg slecht. Geen goed moment om een lastige navigatie te doen. Terwijl het andere vliegtuig bezig was met zogenaamde join-ups (het voorzichtig naderen van het andere toestel) en ik het toestel op exact 1500 voet probeerde te houden, werd besloten om een uitwijk te doen naar een vliegveld dichter in de buurt, daar een full-stop te maken en daarna snel huiswaarts te keren.

De uitwijk naar het andere vliegveld verliep voorspoedig. Gewend aan normaliter een grasbaan was dit voor mij de eerste landing op een betonnen runway. Alles komt hard aan als je verkeerd landt, dus wat dat betreft geen verschil.

Na betaling van landingsgeld en het uitwisselen van de nieuwjaarswensen tussen de verschillende vliegclubs zijn we weer in formatie terug gevlogen naar onze thuisbasis. Dit keer ging het hoogte houden een stuk beter. Doordat het zicht beperkt was heb ik vooral geoefend op het vliegen op instrumenten; dus het rechthouden van het vliegtuig op basis van instrumenten, en niet op basis van je zicht naar buiten. Dit ging op zich aardig, al wijk je sneller van je level-positie af dan je zou verwachten. Niet voor niets dat je met instrument vliegen 80 % van je tijd op je kunstmatige horizon moet vliegen.

Na een klein uurtje stonden we weer in de hangar. Een kortere les dan gepland, maar toch weer wat geleerd. Voor de komende lessen ga ik diverse navigatie plannen uitwerken, zodat we alle richtingen uit kunnen vliegen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Opleiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *