Les 15: Meer navigatie

Posted by Ralf on december 7th, 2008 filed in Opleiding

Na de eerste navigatie vorige week stond deze les nog meer navigatie op het programma. Dit keer een uitgebreide navigatie, een route van bijna 100 NM. Ook ging de vlucht door de CTR van een groot vliegveld in de nabijheid.

Het was perfect vliegweer. De grasbaan was nog erg nat en daardoor kwetsbaar, dus touch & go’s om de navigatie af te sluiten zat er niet in. Maar ik zou m’n handen ook vol genoeg hebben aan de navigatie. Na het opstijgen op naar het startpunt en de navigatie kon starten. Dit keer kon ik de tijd beter bijhouden (dmv een stopwatch), waardoor ik een beter beeld hield van waar ik zat. Ik hield nog wat weinig rekening met de extra wind, dus soms ging het wat sneller, soms wat langzamer dan gepland.

De instructeur deed nog de radio communicatie op de verschillende frequencies. Omdat het mooi vliegweer was _en_ weekend, was het erg druk op de radio. Achteraf merkte ik dat dit toch flink wat energie kost.

De navigatie ging verder vrij aardig. De route was nieuw voor mij, dus veel herkenningspunten om de route heen zijn door de instructeur aangewezen. Die zijn vrij handig in het bepalen van je positie. Aandachtspunt is om de hoogte in de gaten te houden. Om de vlucht af te sluiten deden we nog een simulated emergency landing. Dit zit er nog niet helemaal goed in, dus dit gaan we komende weken nog vaker oefenen.

Geef je reactie