Les 14: De eerste navigatie

Vandaag stond de vlucht in het teken van navigatie. De hele dag leek het weer te slecht, maar het was goed genoeg. Dus kaart mee en de lucht in. De instructeur had bedacht dat hij zijn mond zou houden, ook als ik vragen had of dacht verdwaald te zijn.

Na take-off op naar het eerste punt waar de navigatie echt begon. Zichtbaarheid was aardig, maar niet super. Het was moeilijk om de herkenningspunten ook daadwerkelijk te herkennen. Het eerste punt was gevonden, koers inzetten en op naar het tweede punt. Hier speelde de wind parten dus ik dreef meer naar rechts dan dat ik dacht. Na een koers correctie kwam ik toch aardig uit en kon ik koers zetten naar het derde punt.

Op de helft van de route naar het derde punt leek ik al boven dat punt te hadden. Maar volgens mij berekeningen had ik nog 4 minuten te gaan. Op dat moment moet je vertrouwen op de berekeningen die je gemaakt hebt en doorvliegen. En inderdaad na 3 minuten zag ik het herkenningspunt voor me liggen. Op naar punt vier.

Punt 4 was een VOR. Omdat de navigatie op koers en kaart redelijk ging, hebben we die via VOR navigatie aangevlogen. Dit ging ook aardig, waarna we koers zetten naar het laatste punt, het vliegveld zelf. Weer geplaagd door de wind dreven we iets af, waardoor we rechts van het veld terecht kwam. Een overhead join boven het veld, circuit in en met een cross-wind geland. Tijdens final was het erg gaan regenen, dus we hadden niet veel later moeten timen. Bij regen neemt je zichtbaarheid flink af.

Al met al een redelijke eerste navigatie. Ik moet nog letten op de hoogte, die raakte ik tijdens het koers houden en navigeren nogal eens uit het oog.

Volgende les een moeilijkere navigatie naar een “groot” vliegveld, met wellicht een deel instrumentvliegen. Daarbij wordt via een speciale bril je het zicht naar buiten ontnomen. Ik ben benieuwd hoe dat gaat.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Opleiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *