Les 12: Navigatie basics

Vandaag stond een navigatie demo gepland. Ter voorbereiding had ik een route uitgestippeld en daar alle berekeningen op gemaakt (heading, tijdsduur per ‘leg’ en hoogte).  Het weer op de grond was mooi, het terras zat vol. In de lucht was het zicht echter zeer beperkt, zeker als je heading richting de zon was. Dus een visuele navigatie was als beginneling niet goed te doen. Dus besloten we een navigatie introductie te doen op basis van de instrumenten. VOR flying. Na take-off vlogen we richting het eerste VOR punt. Daar aangekomen vlogen we op die VOR outbound, terwijl we de volgende VOR instelden. Terwijl we inbound vlogen, deden we een intercept van een andere radiaal, wat nuttig is als je bv om een gebied heen moet. Vervolgens was de uitdaging om het vliegtuig visueel terug te vinden; door het beperkte zicht was dit erg lastig, maar met behulp van wat herkenningspunten vond ik het circuit en daarna ook het vliegveld.  De instructeur stapte uit en ik kon nog even 2 solo landingen maken; de eerste ging alles behalve soepel, de tweede landing zag er al een stuk beter uit.

Wegens vakantie van de instructeur een paar weken geen les: eind oktober gaan we weer verder met navigatie. Binnenkort start de theorie, dus daar kan ik oktober aan gaan besteden. En natuurlijk ‘droog’ oefenen met VOR vliegen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Opleiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *