Les 13: Solo in de sneeuw

Posted by Ralf on november 25th, 2008 filed in Opleiding

Na een flink aantal weken kon de les, na overleg tussen instructeur, vliegveldbeheerder en mijzelf toch doorgang vinden. De grasbaan was volledig wit, maar dit was geen belemmering. Ook was het nog niet voldoende gesmolten om het gras ‘zompig’ te maken, dus alle lichten op groen.Omdat ik bijna 2 maanden niet gevlogen had, duurde het even voordat de checklists weer vlot gingen.  Daarna een take-off, in de sneeuw. Flink wat weerstand, dus het duurde een tijd voordat de airspeed alive was. Het rotatiepunt was op tijd bereikt, dus optrekken en van de grond.  Circuit en daarna zo precies mogelijk op het eerst mogelijke punt landen om voldoende remweg te hebben mocht het glad zijn. Gelukkig bleek dat mee te vallen, de sneeuw zorgde jusit voor extra weerstand. Handig bij landing, vervelend tijdens de take-off. Na nog een paar circuits, was het tijd om weer solo te gaan. Op de laatste landing na gingen deze rondjes vrijwel perfect. Alleen bij de laatste landing kwam de stall-warning al enkele meters voordat ik boven de landingsbaan zat. Achteraf had ik daar wat extra gas moeten geven om het op te vangen.Circuit training is nu volledig afgerond, landen en take-offs zitten nu goed in mijn systeem. Het perfectioneren daarvan gebeurt tijdens de volgende lessen. Op naar navigatie, zodat we boven in de lucht ook de weg niet kwijtraken. Volgende les ga ik zelf navigeren aan de hand van een door mij voorbereide vlucht. Ik ben benieuwd waar ik verdwaal…


One Response to “Les 13: Solo in de sneeuw”

  1. Mickey Airlines » Sneeuw schuiven Says:

    […] mijn opleiding heb ik al eens in de sneeuw gevlogen. Een schitterende […]

Geef je reactie