Kort van stof

Dit wordt geen extreem lang weblog; maar daar was de vlucht ook niet naar; de pre-checks duurden langer dan de vlucht zelf.

Ik had al een aantal vluchten moeten annuleren vanwege slecht weer of een slechte conditie van mij of van de grasbaan in Hasselt. Dus toen vandaag het weer een gaatje bood, en de grasbaan droog genoeg was om zonder touch & go’s een rondje te kunnen vliegen, ging mijn vlieghart sneller kloppen: op naar het vliegveld voor een rondje Hasselt-BUN-FLO-Hasselt!

In Hasselt aangekomen deed ik de pre-flight checks: voldoende brandstof, voldoende olie, alle onderdelen in goede staat. Nog een laatste check op buienradar en de meteo: wind fors, maar strak in de baan en geen regen onderweg. Dus op het redelijke natte gras taxien (met wat meer power dan normaal) en met een rolling take-off was ik vertrokken.

In de lucht was het lekker werken, geen smooth ride. Ik klom uit naar 1200 voet, en wilde koers zetten naar het noord westen, richting VOR BUN.

Maar op 1200 voet kwamen de eerste wolken al op die hoogte tegenmoet; en verderop zag het er erg donker uit. Met de wind uit het westen zou het niet lang duren voordat dat bij Hasselt zou zijn. Dus snelle keuze: terug het circuit in, en zicht houdend op het vliegveld vloog ik naar base.

Daar moest ik het toestel bijna 45 graden ten opzichte van de normale track houden om base netjes te kunnen vliegen: de wind trok behoorlijk aan. Final was daardoor lang, maar zonder al teveel problemen kon ik het toestel weer aan de grond zetten.

Totale vliegtijd: 11 minuten. Ik moet mijn logboek er nog op naslaan, maar ik vermoed dat dit mijn kortste vlucht ooit is. Zelfs mijn first-solo-vlucht was waarschijnlijk langer.

Natuurlijk baal je van zo’n vlucht: aan de andere kant; better safe than sorry, als ik door was gevlogen, had ik misschien lager moeten vliegen dan gewenst om uit de wolken te blijven. Of was ik worst-case ingesloten door lage wolken. Zo zie je maar dat voorspellingen ook niet altijd wat zeggen: meestal baal je dat je een vlucht annuleert wegens voorspeld-slecht-weer en dat het dan CAVOK is. Nu is het andersom. Zo leer je elke vlucht weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *