It’s a small world after all

Vliegen vergroot je wereld; dat geldt zeker als je met een verkeersvliegtuig ergens naar toe gaat, maar ook met een kleiner vliegtuig kun je behoorlijk snel afstanden afleggen: je vliegt toch zo’n 200 kilometer per uur en vaak in wat rechtere lijnen dan een autosnelweg. Er gaat natuurlijk ook wel wat tijd verloren: alle controles vooraf, vliegveldjes liggen vaak niet direct bij de plaats van bestemming en je moet zelf ook nog naar het vliegveld rijden.

Parijs is precies zo’n omslagpunt: eigenlijk ben je net zo snel met de auto, maar met het vliegtuig is natuurlijk wel leuker. En Parijs stond al lang op mijn wensenlijstje, in combinatie met het overvliegen van Disneyland Paris, dat ten oosten van de Franse hoofdstad ligt. Op naar het vliegveld!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik zou vanuit Hasselt vertrekken, en omdat ik toch in Belgie moest zijn, vertrok ik vroeg om eerst even in Brussel te stoppen voor mijn brevetverlenging en het omzetten naar de EASA papiertjes. Door files bij Antwerpen en Brussel kwam ik daar anderhalf uur later dan gepland aan, met als gevolg dat ik ook met flink wat vertraging vanuit Hasselt naar Parijs kon vertrekken. Maar ja, het vliegtuig wacht wel op de piloot! Wel even netjes met de havenmeester (of pleincommandant, zoals dat in Belgie heet) gebeld om dat te melden.

Na controle en tanken konden we weg, prochain destination Paris! De route liep via de TMA van Charleroi en daarna in rechte koers naar de BSN VOR; volgens de NOTAM was er kans op U/S, maar met voldoende andere aanknopingspunten en GPS, moest dat goedkomen. Het weer was prachtig: beetje troebel ver weg omdat het al lang niet geregend had, maar prima zicht!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na Charleroi konden we doorstijgen naar 4000 voet; daar was de lucht een stuk rustiger en met flink wat wind in de rug vlogen we aardig snel zuidwaarts. Ook hier nog steeds prachtig uitzicht, toestel netjes uitgetrimd en heerlijk vliegen! We krijgen goede begeleiding van Lille Info en daarna Paris Info; we werden op tijd gewaarschuwd om te gaan dalen om niet de airspace van Parijs in te vliegen. Nu was ik al aan het dalen, maar prima dat ze meekijken!

Rondom Parijs moet je wel behoorlijk laag vliegen: klasse A airspace begint op 1500 voet, dus ik hield 1400 voet aan. Dat is ten opzichte van zee-niveau, dus in de praktijk hield ik zo’n 800 voet luchtruim over voordat de grond begint. Niet heel veel, dus wel continue scannen voor goede velden mocht een noodlanding nodig zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Die was niet nodig en na een paar minuten kwam Disneyland Paris in zicht! Het blijft altijd verbazingwekkend klein vanuit de lucht, de parkeerplaatsen zijn groter dan het park zelf. Het leek ook niet echt druk. (klik op de foto’s voor een vergroting)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na een aantal rondjes boven het pretpark was het tijd om koers te zetten naar Lognes; het vliegveld van bestemming; in perfect Engels werden we te woord gestaan, netjes in het circuit geleid en met een zachte landing sloot ik bijna 2 uur vliegen af: bienvenue en France! Even tanken en parkeren voor de nacht en daarna met taxi naar het hotel. Afrekenen voor landing en overnachting hoeft niet, de rekening wordt opgestuurd. Prima geregeld! Goed om te weten: de toren had het vliegplan niet afgesloten, dus mijn telefoontje voor de zekerheid naar Brussels Briefing was toch wel verstandig. Scheelt weer een zoekactie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na een avond, nacht en dagje Parijs/Disneyland was het weer tijd om terug te vliegen. Omdat op de heenweg de taxi nogal lang op zich liet wachten pakten we dit keer de RER en benenwagen naar het vliegveld. Met bijna 30 graden viel die benenwagen nog wat tegen, maar niet iets dat een paar liter water niet kan oplossen.

Het indienen van het vliegplan had nog wel even wat voeten in aarde: de PC op het vliegveld accepteerde alleen een internet verbinding naar Olivia. Dat was alleen in het Frans, en uiteindelijk bleek mijn vliegplan ook helemaal niet doorgekomen te zijn. Na 10 minuten bellen met Le Bourget Briefing had ik dan toch m’n vliegplan erin zitten en konden we weg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omdat het zaterdag was, was het enorm druk in het circuit, maar met goede communicatie en een assertieve toren kon ik redelijk snel weg. Na een korte fly-by bij Disneyland – nu een heel stuk drukker dan op vrijdag draaien we richting Meaux, het Parijse luchtruim uit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Daarna was het koers terug naar Hasselt: heel lui via dezelfde route als de heenweg. Het weer was iets minder turbulent, maar langzaam kwamen er wel wolken opzetten, dus na even 4000 voet gevlogen te hebben zakte ik toch maar weer terug naar 3000 voet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De begeleiding vanuit Paris Info was meer dan perfect, goede traffic service, regelmatig een call om te kijken hoe de radio ontvangst was en op tijd overschakelen naar een betere frequentie.

Bij Charleroi en Namen was het enorm druk met zwevers, zonder transponder dus even flink opletten geblazen. Brussels Info waarschuwde netjes voor allerlei paradroppings die er in mijn buurt waren. Verder had hij zijn dag niet; hij moest behoorlijk regelmatig waarschuwen voor mensen die in allerlei CTR’s aan het vliegen waren zonder toestemming.

Bij Hasselt leek het niet druk, op 1 zwever na die gezellig op de frequentie zat te kletsen met de grondmannen, op zoek naar wat thermiek. Daarbij zat ie overhead the field op 1700 voet, precies de hoogte die je gebruikt voor de nadering. Niet heel handig, dus we kwamen gezellig dicht bij elkaar. Niet te dicht, maar ik had geen idee of hij mij ook wel zag.

Ik dook het circuit in en met een aardige landing sloot ik 2 dagen vliegen af. 4 uur erbij in de boeken, prima vliegweekend!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *