Dagje Nederland: Seppe, Teuge, Venlo

Posted by Ralf on juni 2nd, 2012 filed in Vluchtverslagen

Vandaag had ik een toestel voor een groot gedeelte van de dag gereserveerd in Hasselt; tijd om weer eens na wat rondjes om de kerk weer eens een lange vlucht te doen. Ik nodigde vliegvriend Ralf – met wie ik vorige week wat touch&go’s had gedaan – uit om mee te gaan: met 2 piloten is de werkdruk toch wel lager. En sowieso gezelliger om met z’n twee-en zo’n tocht te doen.

Het eerste plan was om een dagje Duitsland in te gaan, maar Ralf had geen recente kaart van Duitsland, dus dat was wat lastig qua navigatie voorbereiding. Na het behalen van zijn brevet vorig jaar, was hij nog niet in Nederland geweest. Met uitzondering van Beek, maar met wat fantasie kun je dat buiten Nederland beschouwen…

De route werd snel vastgesteld op: Hasselt -> Seppe, dan door naar Teuge, daar lunchen. Vervolgens naar TrafficPort Venlo en dan via de D airpsace van Beek terug naar Hasselt.

Het weer was perfect, mooi zonnetje, weinig wind. Het signalenvierkant werd nog even goedgelegd en we konden weg!

Ralf vloog de eerste leg naar Seppe. Op de 1:250.000 kaart van Belgie is navigeren op de kaart bijna kinderspel als je de 1:500.000 kaart gewend bent. Ralf had geen rechtstreekse route naar Seppe gekozen, maar via een aantal goed herkenbare punten vanuit de lucht om zo het navigeren extra aandacht te geven. Lekker op time en heading vliegen!

Dankzij de navigatie-skills van Ralf werd zonder een centje pijn Seppe in een 40 minuten vliegen bereikt; het was niet druk in het circuit, dus we konden lekker op ons gemak invoegen. Voor Ralf was het de eerste keer dat hij een circuit op 700 voet AGL vloog, dus het visuele beeld was even lastig, maar met een nette landing stonden we op Seppe.

Het afrekenen van het landingsgeld was even schrikken als je Belgie gewend bent: 32 EUR. We besloten dat de volgende tocht Duitsland wordt: zo’n Jeppessen vliegkaart heb je met 1 keer vliegen wel terugverdiend. Na een korte stop op het terras van Seppe kozen we weer het luchtruim: opgetogen naar Teuge!

Ditmaal zal ik zelf achter de controls. Run-up, take-off en weg waren we. Het aanvliegen van Teuge wordt wat bemoeilijkt door de Deelen CTR en Terlet, je kunt dan onderlangs via Nijmegen, of ten noorden om Teuge heen. Ik koos voor het laatste: 1 rechte lijn vanuit Seppe naar een zeer herkenbare bocht in de IJsel ten noorden van Deventer, dan om Deventer heen naar VRP Sierra.

De wolkenbasis was aan het stijgen, dus we konden doorstijgen tot zo’n 3800 voet. Prachtig overzicht van Nederland.

In de buurt van Terlet werd het al flink wat drukker, ook met zwevers. de PCAS deed lekker zijn werk, onze ogen zaten vooral naar buiten te kijken. We spotten een mooie zwever boven ons.

Deventer was snel gevonden, punt Sierra ook, 3 toestellen voor ons in het circuit, dus gas eraf om wat afstand op te bouwen. Daarna het circuit in en met een zachte touch waren we in Teuge. 25 EUR afrekenen. De faciliteiten op Teuge qua vluchtvoorbereiding lijken wat beperkt: een vliegplan indienen gaat nog lekker ouderwets op papier. Er ontstond een korte discussie met de havenmeester of dat vluchtplan wel nodig was: de volgende bestemming was immers Venlo. Maar omdat we door de Langen FIR gaan en dus een FIR boundary crossen is het wel verplicht. Dus faxen maar, en genieten van een lunch.

Op Teuge was er flink wat activiteit: veel parajumpers, zwevers en zelfs een banner tow. We hopen dat Marian een leuke dag heeft gehad! Indrukwekkend is ook de Cessna Caravan, dan valt onze Cessna 172 toch wel een beetje in het niets.

Tijdens de lunch probeerden we Venlo Trafficport te bellen: het is immers een PPR vliegveld. Op de bekende nummers nam niemand op. Wat nu? Niederrhein was een alternate, dus daar hadden we ook een approach kaart van bij, dus dan maar daar landen en die route voorbereiden.

Een kwartier later werden we teruggebeld door Trafficport Venlo: meer dan welkom! Goede service. Na een goede lunch vertrokken we rond 15:00 weer: Ralf had de controls dit keer, ik deed de radio.

Na take-off weer om Deventer heen, richting Zutphen en dan rechtdoor naar beneden naar Niederrhein. Op de DutchMil frequentie was het drukker dan druk; Half Nederland hing in de lucht en de controller moest zelfs het activeren van vluchtplannen afwijzen: niet heel handig. Gelukkig had Teuge dat voor ons al telefonisch gedaan na vertrek.

Rond Niederrhein was was het qua radio niet minder druk: veel zweefvliegvelden in de buurt en er stond een RyanAir kist op het punt van vertrekken en er kwam er eentje binnen, dus de controller had het er maar druk mee. Maar perfecte service om te mogen crossen: in eerste instantie moesten we ten oosten van de runway blijven, maar nadat die RyanAir vertrokken was mochten we route ‘at your discretion’.

Ik nam weer afscheid van Niederrhein Tower, hij brabbelde in het Nederlands nog “tot ziens” en ik sleutelde de frequentie van TrafficPort Venlo in. Dit is een generieke MLA frequentie, dus je hoorde ook andere vliegvelden daarop uitzenden. Bij Venlo zette Ralf de daling vanuit 3000 voet in, en we doken het circuit in. Net voor we downwind waren, werd de baan gedraaid, de wind was behoorlijk cross en vlagerig.

TrafficPort Radio was wat minder ervaren dan Niederrhein, dus terwijl het wat drukker werd in het circuit, steeg het stressniveau van het mannetje in de radio. Ralf maakte de approach maar de landing was niet stabiel, dus go-around. Good call! Het stressniveau steeg bij de TrafficPort Radio nog wat hoger.

De volgende landing was goed, maar het stressniveau bleef hoog op de radio: wij gingen backtracken, waardoor een ander toestel in final een go-around moest maken. Achteraf wilde dat toestel gewoon landen terwijl wij op het einde van de baan stonden: dat leek ons niet zo verantwoord: met 700 meter is die baan toch al niet zo lang.

Op TrafficPort was verder niet zoveel te doen, dus na het indienen van het vluchtplan, het afrekenen van 20 EUR en het verzoek om ons vluchtplan te activeren vanwege drukte bij DutchMil gingen we weer de lucht in voor de laatste leg: Via punt Bravo bij Beek naar Hasselt. Ik had de controls, Ralf de radio.

Na take-off zagen we Roermond al snel liggen, en punt Bravo was ook snel gevonden. Een vriend van Ralf woont 1 kilometer van dat punt, dus met toestemming van Beek Tower (alweer goede service, ook qua traffic information!) deden we een paar 360’s. Goede oefening om hoogte te houden in zo’n steep turn.

Next stop: EBZH , Genk Zwartberg vermijdend. Op Brussels Info was het zo mogelijk nog drukker dan bij DutchMil eerder die middag, maar ze deden hun stinkende best om iedereen te helpen. In de regio waar wij vlogen was het erg druk, de PCAS hield het niet bij, dus het was uitkijken geblazen.

Bij Hasselt was dezelfde runway nog in use als in de ochtend, we doken het circuit in en met een zachte landing op het gras waren we weer thuis en konden we een prachtige vliegdag met 3.5 uur in de boeken afsluiten. Een perfecte manier om een mooie zaterdag door te brengen.

Geef je reactie