Pre-flight briefing

Posted by Ralf on oktober 18th, 2010 filed in Terlering

Tijdens je opleiding leer je om een pre-flight briefing te doen. Maar voor veel piloten is de laatste keer dat je dit doet tijdens je examen, daarna wordt het gezien als onnodige ballast. Toch is dat niet helemaal waar.

Als je altijd vanaf hetzelfde vliegveld vertrekt, met hetzelfde vliegtuig en zonder passagiers, dan zal de pre-flight briefing wellicht van marginaal nut lijken. Hoewel: als je in je pre-flight briefing jezelf verteld hebt wat de best glide speed is, is er een grotere kans dat je het herinnert in een situatie waarbij je die best glide speed nodig hebt. Wat zijn belangrijke zaken om te noemen tijdens je pre-flight briefing?

De briefing kun je uitsplitsen in een aantal onderdelen: een deel gaat over je take-off en een deel is een briefing van de passagiers. Het is raadzaam om je passagiers vooraf, nog voordat je in het vliegtuig stapt een aantal zaken te vertellen, zeker als je passagiers hebt die voor het eerst gaan vliegen.

Zaken die ik vooraf vertel zijn: de route die ik ga vliegen, het feit dat er gerede kans is dat iemand zich misselijk gaat voelen -zeker voor de zenuwachtige passagier-, en dat er momenten zijn dat ze stil moeten zijn (als ik praat met de luchtverkeersleiding en tijdens take-off en landing). Eenmaal bij en in het vliegtuig laat ik de plek van de brandblusser zien, de manier waarop de deuren werken en hoe te handelen indien we een voorzorgs- of noodlanding moeten maken. Hoe meer ervaren de passagier, hoe beknopter dit is, maar noodprocedures probeer ik altijd even aan te stippen.

De technische briefing is met name voor mezelf en eventueel voor de tweede piloot. In deze briefing vertel je wat je gaat doen, met welke snelheden en hoogten; het gaat met name om de take-off en eerste paar minuten van de vlucht. Zeker als er een tweede piloot is, spreek je duidelijk af wie de “Pilot flying” is. Je kunt dit nog uitsplitsen naar normale en abnormale omstandigheden: heb je een ervaren piloot naast je, dan kun je de beslissing nemen om de pilot flying taken over te dragen naar de meest ervaren piloot in geval van een noodlanding.

Ook belangrijk is om de snelheden te herhalen: bij welke snelheid roteer je, wat is je initial climb speed en wat is je best glide speed. Dit is belangrijk als je meerdere typen vliegtuigen bestuurt; de snelheden kunnen dan wel eens afwijken. Als de runway kort is, is het ook slim om een punt op de runway af te spreken waarbij je de start afbreekt als je dan nog niet de juiste snelheid bereikt hebt. Kies bv een duidelijk herkenbare hangar die langs het veld staat.

Je bespreekt ook wat je doet in geval van problemen: voor de rotatiesnelheid breek je de start altijd af, daarna is het afhankelijk van de runway die je nog over hebt: het is natuurlijk onzin om bij een baan van 3000 meter toch op te stijgen: je hebt nog voldoende tijd om te stoppen. Op een natte baan van 600 meter wordt dat natuurlijk anders.

In je briefing komt ook naar voren wat je doet bij een engine failure juist na take-off: herhaal voor jezelf de minimale hoogte die je moet hebben voordat je probeert terug te keren naar het veld. Heb je die hoogte niet dan land je volgens de geleerde procedures: “straight ahead”.

Een voorbeeld van een pre-flight briefing aangaande de vlucht:
“This is my flight, I have controls. Short-field take-off, rotate at 55 knots, initial climb 60 knots. Best glide speed 65 knots. Rotate before blue hangar otherwise abort take-off. After take-off climb to 1000 feet, then turn right. In case of emergency before take-off, after take-off we land straight ahead.”

Nadat je je pre-flight briefing uitgevoerd heb, kun je de rest van je checks doen. Net voordat je de runway op draait, noem je nog even de belangrijkste items “I have controls, rotate 55 knots, best glide 65 knots, after take-off climb 1000 feet”. Dan kan er geen onduidelijkheid bestaan en start je je vlucht veilig. “He who fails to plan, plans to fail”.

Ga je erg complexe vluchten doen, dan is een uitgebreide briefing zeer aan te raden. Op bijgaande youtube clip zie je hoe de Blue Angels dit doen. Voor de gemiddelde piloot wellicht overdreven, maar als je al 5 % doet van wat zij doen, dan ben je al een stuk veiliger bezig!

Geef je reactie