FAA brevet droogt op in Europa?

Posted by Ralf on oktober 12th, 2010 filed in Divers

Een van de routes om je vliegbrevet te behalen is door in Amerika te leren vliegen: de opleidingskosten zijn lager en als je de juiste regio kiest, is het vaker mooi weer en zit je dus minder vaak met een les die niet doorgaat. Sommige vliegscholen in de Verenigde Staten bieden een Europese opleiding aan, maar veelal zullen mensen een FAA brevet halen.

Eenmaal terug in Europa kun je dan 2 dingen doen: je brevet via een extra opleiding laten omzetten, of blijven vliegen met je Amerikaanse FAA brevet. Je mag dan alleen in vliegtuigen vliegen die onder Amerikaans toezicht staan: de zogenaamde N-reg vliegtuigen. De meeste FAA gebrevetteerden kiezen voor dit laatste, gezien de hoge kosten van de conversie.

De FAA route is ook populair voor piloten die zonder al te veel kosten hun instrument rating (IR) willen halen. Via de Europese eisen is dit een dure aangelegenheid en eigenlijk voor de prive piloot nauwelijks op te brengen. In de VS is het een stuk goedkoper en eenmaal IR in de VS, mag je ook IR vliegen in Europa – mits in een N-reg toestel natuurlijk -. Maar die route lijkt nu op te drogen.

De EASA, de Europese instantie die de veiligheid in de lucht analyseert en voorstellen indient om dit te verbeteren, heeft afgelopen week een voorstel ingediend om FAA houders niet meer in Europa te mogen laten vliegen.

Kortgezegd komt het erop neer dat je FAA brevet over enkele jaren niets meer waard is in Europa. Wil je blijven vliegen, dan zul je de conversie naar een Europees brevet moeten uitvoeren. Iets soortgelijks geldt voor de N-reg vliegtuigen die onder toezicht staan van de Amerikaanse FAA; deze moeten ook gaan voldoen aan de Europese standaarden, wat veelal inhoudt dat de eigenaar dubbele kosten moet maken, of de conversie naar Europa moet doorgaan. Dit is een uitermate kostbare zaak.

De grote hamvraag is natuurlijk: verbetert deze maatregel de veiligheid? De EASA heeft dat wel als doel, maar in dit geval hebben ze nog geen cijfers kunnen laten zien waaruit blijkt dat FAA piloten in Europa meer brokken maken dan de in Europa opgeleide piloten. Je kunt zelfs beargumenteren dat FAA piloten met een IR rating veiliger kunnen vliegen, omdat ze bij onverwachte IMC omstandigheden kunnen terugvallen op hun IR training.

Het voorstel kun je hier lezen. Reacties op het voorstel vind je op het Airwork forum en ook op Pprune wordt heftig en vol emotie gediscussieerd. In de Duitse Piloot en Vliegtuig geeft de hoofdredacteur een goede uitleg van wat de consequenties zijn mocht dit voorstel doorgaan.

Verschillende belangenorganisaties, waaronder de AOPA, zijn druk in de lobby om dit voorstel aan te laten passen of zelfs van tafel te vegen. Vliegen is een internationale aangelegenheid, en we hebben er allemaal belang bij dat elk brevet en vliegtuig onder dezelfde voorwaarden wordt gecertificeerd en daarna ook geaccepteerd. Zo werd mijn Belgische JAA brevet na wat formaliteiten en een korte test geaccepteerd en kreeg ik de FAA gelijkstelling. En zo zou het ook andersom moeten zijn. En blijven.

Geef je reactie