Grafische weergave van de aswolk gevolgen

Eerder dit jaar legde een aswolk een groot deel van het Europese vliegverkeer lam. In Nederland en Belgie kon er enkele dagen helemaal niet gevlogen worden, ook niet voor het VFR verkeer dat op lage hoogte vloog. In de loop van de dagen werd de restrictie iets opgeheven: menig PPL piloot maakte hiervan gebruik om eens naar Schiphol te vliegen en een low pass over de verschillende landingsbanen te doen. Als ik op dat moment tijd had gehad, had ik het ook zeker gedaan…

Inmiddels zijn er in de luchtvaart industrie allerlei projecten gestart of versneld om een situatie waarbij zo’n groot deel van het luchtruim gesloten wordt, tegen te gaan. Projecten die nog wel enige tijd in beslag gaan nemen. Eurocontrol heeft de effecten van de aswolk in april 2010 mooi gevisualiseerd en op Youtube gepubliceerd.

Het is indrukwekkend om te zien hoeveel verkeer er overdag in de lucht is en hoe ze, terwijl de aswolk nadert, omwegen proberen te vinden. Met name het intensieve transatlantische verkeer zoekt een uitweg en vindt dat in het zuiden van Spanje. Na de aswolk start het verkeer weer langzaam om, om uiteindelijk weer op volle kracht weer het luchtruim van Europe te bedekken.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Aswolk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *