DME: hoe zit dat ook alweer?

Tijdens je initiele opleiding en tijdens je VFR vluchten maak je misschien maar weinig gebruik van je DME. Toch kan deze afstandsmeter wel degelijk van nut zijn. In dit artikel ga ik in op de werking van de DME en welke toepassingen het heeft.

DME staat voor Distance measuring equipment: een apparaat dat de afstand meet. In de vliegindustrie is de DME een combinatie van een apparaat aan boord van een vliegtuig en een apparaat dat op de grond staat. Door middel van radiopulsen meet je de afstand tussen vliegtuig en DME-baken. Op het display in je vliegtuig wordt de afstand tot het baken aangegeven. Het DME baken wordt vrijwel altijd gecombineerd met een VOR baken.

Bij het interpreteren van de afstand moet je er rekening mee houden dat de gemeten afstand een rechtstreekse lijn is van vliegtuig tot baken. Die loopt dus schuin: de horizontale afstand is dus kleiner. Met de stelling van pythagoras kun je de invloed van de hoogte eruit halen.

Als je op lage hoogtes blijft is dit verschil op zich te verwaarlozen: als de DME een afstand registreert van 5 kilometer, en je vliegt op 1500 voet, dan is je ‘grondafstand’ 25 meter korter dan 5 KM. Pas op grotere hoogtes begint het te tellen. Vlieg je op 3 KM hoogte en de DME meet 10 km afstand, dan is het in werkelijkheid 9.5 KM. Op 5 KM gemeten afstand is het 4 KM werkelijke afstand.

DME wordt veel toegepast in IFR procedures. Maar ook tijdens je VFR vlucht kun je er profijt van hebben. Als er op het vliegveld een DME baken staat en de control zone is redelijk rond, dan kun je in je vluchtvoorbereiding kijken wat de afstand is om buiten de control zone te blijven. Op die manier heb je een extra hulpmiddel om niet per ongeluk de control zone in te vliegen. Of kun je het gebruiken om op het juiste moment te melden dat je de zone in- of uitvliegt.

Veel DME apparatuur geeft ook je grondsnelheid aan. Dit is alleen accuraat op lagere hoogtes (stelling van pythagoras) en indien je recht van/naar een DME baken vliegt. Maar als je dat doet, kun je eventueel correcties op je berekende koersen toepassen.

Kijk de volgende keer als je vliegt eens naar het DME apparaat. Het kan meer dan je wellicht denkt. Hou bij het omrekenen wel rekening met verschillende rekeneenheden: feet en Nautical Mile kun je niet in 1 formule gebruiken: je zult het eerst moeten omrekenen naar eenzelfde rekeneenheid. Je zult niet de eerste zijn die tijdens het theorie-examen hier intrapt…

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Terlering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *