Vliegen in USA (3)

Posted by Ralf on mei 27th, 2010 filed in Howto

Vliegen in de USA is voor velen een droom. In de vorige 2 artikelen ging ik in op de administratieve voorbereiding en het bezoek aan de FSDO in Amerika. In dit artikel komen we bij het daadwerkelijk vliegen: de flight review!

Een flight review wordt afgenomen door een bevoegd FAA instructeur en bestaat uit 2 onderdelen: een theoretische test en een praktische test. De theoretische test duurt ongeveer een uur en is een mondelinge overhoring over je kennis van het vliegtuig, de Amerikaanse procedures en andere zaken die de instructeur relevant vindt.

Aangezien de indeling van het Amerikaanse luchtruim verschilt is het verstandig vooraf je hierin te verdiepen: koop een Amerikaanse sectional chart en bestudeer het luchtruim en de manier van notatie. De Amerikaanse communicatie procedures zijn ook iets anders, maar verschilt niet wezenlijk van wat we in Europa gewend zijn: de communicatie is wel iets minder formeel.

Ik kreeg ook nog wat vragen over weight & balance en het effect hiervan op het vliegtuig. Wees niet bang om iets niet te weten: de instructeur snapt ook wel dat je niet de volledige theorie meer 100 % in je hoofd hebt zitten; ik zag het dan ook vooral als een moment om met een ervaren piloot weer eens van gedachten te wisselen over hoe een en ander werkt.

Het praktische deel van een flight review is eigenlijk gewoon een stukje vliegen: heb je het vliegtuig onder controle in de meeste omstandigheden? Als je regelmatig vliegt, zul je hier geen problemen ondervinden.

Nadat je beide delen succesvol hebt afgelegd zal hij een ‘endorsement’ in je logboek schrijven en mag je voortaan als PIC en zonder toezicht een Amerikaans toestel besturen. Mijn Amerikaanse instructeur was wat verbaasd over de manier waarop mijn logboek was opgezet: in Amerika zitten de endorsements achterin als bijlage. In mijn logboek bestaat dat niet, dus ik heb hem gevraagd om de endorsement gewoon op de logregels te schrijven, net zoals de examinator dat gedaan heeft.

Deze endorsement is 2 jaar geldig. Na 2 jaar moet je dus opnieuw een FAA-instructeur vragen om een flight review te doen. In Belgie en Nederland zijn er ook FAA-instructeurs te vinden, dus je hoeft hiervoor niet per se om de 2 jaar naar Amerika. Maar gezien de schoonheid van het land en de positieve instelling omtrent General Aviation is het geen straf om elke 2 jaar te gaan vliegen in Amerika…

In het laatste artikel in de serie laat ik zien waar flink wat voorbereiding uiteindelijk toe leidt: een vluchtverslag van mijn vlucht in USA rondom Las Vegas en over de Grand Canyon!


One Response to “Vliegen in USA (3)”

  1. Mickey Airlines » Vliegen in USA (4) – De vlucht zelf Says:

    […] Na alle voorbereidingen om als Europees piloot te mogen vliegen in de Verenigde Staten, was het eindelijk tijd voor de […]

Geef je reactie