Route planning met GPS – deel 2

In de vorige post hadden we de algemene route op papier uitgewerkt. De GPS is opgestart, klaar om de route in te voeren. Eerst voer ik de algemene route in de GPS. Zeker als je via VORs en andere herkenbare punten vliegt is dit snel gedaan.

Daarna selecteer ik “Edit on map” en loop ik de hele route na; door in en uit te zoomen kan ik gedetailleerd kijken of ik de route moet of wil aanpassen. Wellicht wil je toch wat ruimer om een verboden gebied heen, of zie je betere herkenningspunten die je kunt gebruiken. Zoom hierbij niet te ver in: als het niet op de 250:000 of 500:000 vliegkaart staat, zul je het vanuit de lucht moeilijk herkennen.

Na op die manier de hele route aangepast te hebben, ga je naar de route page. Per ‘leg’ zie je dan afstand en heading. Dit voer je in op je flightlog.

Op de dag zelf voer je in het flightlog de heersende wind in en voila, je hebt je te sturen koers. Teken deze weer in op je kaart en je navigatie is klaar!

De tijdswinst zit hem vooral in het niet hoeven opmeten van elke leg; de GPS rekent dit sneller en nauwkeuriger voor je uit.

Let wel: vertrouw nooit alleen volledig op je GPS; teken altijd de route ook op de kaart uit inclusief de wind correcties. Mocht je GPS uitvallen, dan kun je altijd je route vervolgen via de conventionele methodes.

Vragen of opmerkingen kun je altijd kwijt in de comments. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met navigatie voorbereidingen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Howto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *