Les 26: stall oefeningen

De wolken zaten vandaag vrij hoog, dus een ideaal moment om stalls te oefenen. Samen met de instructeur gingen we naar 2000 voet om daarna het vliegtuig zo langzaam te laten vliegen en de ‘aanvalshoek’ van de vleugels zo hoog te krijgen dat het vliegtuig in stall gaat. Ruim voordat de stall begint klinkt er in de cockpit een ‘stallwarning’; een niet te missen alarm.

Normaliter corrigeer je bij het horen van dat geluid meteen, maar dit keer was het bewust, dus we vlogen door. En een paar tellen later ontstaat de stall en begin je hoogte te verliezen.

De eerste oefening was om het vliegtuig weer uit de stal te krijgen zonder hoogte te verliezen. Dit ging na een aantal keer vrij aardig. Daarna nog oefeningen door stalls met flaps en in een klimmende bocht. Met name die laatste is vrij spectaculair; in plaats van een stall die rechtuit gaat “klapt” het vliegtuig ineens om en kom je in de start van een spin; het enige dat je dan nog ziet is de grond die snel op je afkomt.

Stalls zijn belangrijk om te onderkennen en te weten wat je dan moet doen; Zeker als de stall niet rechtuit is, heb je de neiging om de rolbeweging op te vangen met het ‘yoke’. Dit heeft echter nauwelijks effect (afhankelijk van het type vliegtuig). De truuk is om het op te vangen met het voetenstuur.

De instructeur had er zin in, dus hij gaf nog een demonstratie van een ‘wing-over’; je maakt een duikvlucht tot 120 knopen, trekt dan het vliegtuig sterk omhoog totdat de snelheid bijna 0 is. Zonder te levellen (dus nog steeds met je neus richting de zon), maak je dan een bocht en duik je terug richting de grond. En dat dan een aantal keer achter elkaar. Goed om de G-krachten op je lichaam te voelen!

Ter afsluiting van de oefeningen nog een aantal keer een slip gedaan, waarmee je gecontroleerd snel hoogte verliest zonder dat de snelheid oploopt. Ideaal bij noodlandingen en je te hoog uitkomt boven je gekozen veld.

Na een uur van langzaam vliegen met een bijna constant stall warning alarm in mijn hoofd was het weer tijd om terug te vliegen naar de luchthaven. De precisie landing ver op het veld was kwam net niet goed uit, daar moet ik nog steeds op oefenen.

Al met al een zeer leuke les, ontzettend leerzaam om te zien hoe een vliegtuig reageert als het tegen de stall aanzit. Als je dit niet gewend bent lijkt het wat eng, daarom is het goed om dit in je opleiding goed te oefenen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Opleiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *