Les 4: circuit vliegen en missed approach

Posted by Ralf on juni 24th, 2008 filed in Opleiding

Na bijna 3 maanden niet gevlogen te hebben, had ik eindelijk weer een les ingepland. Vliegen moet je regelmatig doen, anders leer je de juiste dingen snel af. Dus deze les zou bol van de fouten staan, dacht ik vooraf. Op maandag op papier de aanvliegprocedure nog maar eens goed herhaald, zodat ik in de lucht mij kon concentreren op het vliegen zelf.

Mijn les was wat vertraagd, dus had ik tijd om even met een collega clublid mee te vliegen. Zo had ik tijd om de omgeving te bekijken zonder een stuurknuppel vast te houden. Daarmee kun je lokaties en ‘waypoints’ iets meer in context plaatsen.

Tijdens de les vlogen we het circuit andersom dan tijdens eerdere lessen, met landing op rwy 09 ipv 27. Dus andere herkenningspunten om te weten waar je bent. Na een paar rondjes ‘invliegen’ werd ik aan mijn lot overgelaten; de instructeur zou alleen ingrijpen als ik gevaarlijke dingen ging doen. Dat is gelukkig niet gebeurd ;-)

Tot mijn verbazing ging het eigenlijk vrij goed (op de diverse kleine checklist punten, bv carborator weer cold zetten in final). Dan worden we opgeroepen door het vliegveld terwijl we in base zitten ; er is een ‘verwarde man’ de landingsbaan aan het oversteken. Voor ons een mooie gelegenheid om de ‘missed approach’ procedure te testen. Daarna nog 1 circuit met een full-stop landing.

Volgende les over 2 weken; ondertussen droog blijven oefenen op de checklist, zodat ik ook de laatste details niet vergeet.

Geef je reactie