Kwakend in de fout

Elke piloot die tijdelijk wat minder vliegt kent het wel: trillende handen als je een tijdje niet gevlogen hebt. Mijn laatste vlucht was alweer meer dan een maand geleden, dus tijd om weer eens bewust tijd vrij te maken om te gaan vliegen. Vorige week was vliegbasis Eindhoven het toneel van de luchtbrug voor MH17, bij de ingang lag nog een flinke bloemenzee. Indrukwekkend; er stonden flink wat transportvliegtuigen op het militaire platform.

photo

Het vliegplan voor vandaag: even wat rondfladderen, en afsluiten met een aantal touch en go’s om weer eens wat meer op landingen te oefenen. Dat liep iets anders.

Aangekomen op het vliegveld stond het toestel al op het platform. Dat scheelt weer, zeker met de warmte van dit moment. Dus tanken, een grondige pre-flight check en daarna kon ik de lucht in. Het was even rustig qua vertrek en aankomsten, dus zonder vertraging kon ik de lucht in, voor een Tango departure, squawk 5470. Door Eindhoven Tower werd ik op allerlei verkeer gewezen, prima service. Dus in een behoorlijk rustige lucht vloog ik op mijn gemak richting Boxtel.

IMG_1367

Na afscheid genomen te hebben van Eindhoven Tower, draaide ik op de transponder code 7000 in, de VFR code in Nederland. Ik zette koers naar het westen van Den Bosch.

IMG_1372

Een minuut later begaf de transponder het: “Fault with transmitter or Antenna”. Even uit en aan, of langer uit en aan hielp niet. Ook alle stroom van het vliegtuig halen hielp niet; zodra de transponder wilde uitzenden, ontstond de foutmelding.

IMG_1370

Nu blijft een vliegtuig ook zonder transponder wel vliegen. Met transponder ziet de luchtverkeersleiding wel beter wie je bent en waar je zit: in plaats van een anonieme stip, weten ze dan je callsign en hoogte. Dat is prettige info. Dus na een aantal minuten troubleshooten besloot ik terug naar Eindhoven te gaan: je weet ook niet wat er nog meer gaat uitvallen na zo’n storing. Veel gebieden rondom Eindhoven zijn ook “transponder mandatory zones”. Dus vlucht afbreken en back to homebase.

IMG_1375

Eindhoven Tower bevestigde dat ze alleen primary radar contact hadden. Ik sprak met ze af om op regelmatige momenten positie en hoogte door te geven. Zo vloog ik rustig de Tango arrival af. Mijn geplande Touch & Go’s zouden maar later moeten gebeuren; eerst mag de technische dienst uitzoeken wat er met het toestel aan de hand is.

IMG_1379

Na een soepele landing kon ik rustig terugtaxien naar de vliegclub. Daar moest ik even wachten voor de PH-NBA, een van de nieuwe sportcruisers. Parallel landde een toestel van WizzAir. Er zijn slechtere plekken dan de taxi-track om vliegtuigen te spotten. Wel goedkopere, want de motortijd liep natuurlijk door.

IMG_1378

De route van vandaag:

IMG_0076

(Je transponder code squawken wordt ook wel eens ‘kwaken’ genoemd)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *